Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Majmokon tesztelték eddig a fogamzásgátló gélt, amely a kutatók szerint a vazektómia alternatívája lehet majd a jövőben.

16 rézuszmajmot vontak be a kísérletbe, és mivel a szer 100%-os hatékonyságúnak bizonyult – egyetlen nőstény sem esett teherbe a vizsgált 6 hónap alatt, pedig az egészséges, ivarérett egyedeknél 80 százalékos a terhességi arány ideális körülmények között –, a kutatók szerint pozitívak az előjelek arra vonatkozóan, hogy

Mert amellett, hogy nagyon megbízhatónak tűnik, nem hormonális alapú, és (jelenleg) egyetlen ismert mellékhatása sincs. Az ondóvezetékekbe fecskendezik be, majd ezt követően a gél feltölti a vezetékek belső üregeit, így pedig gátat képez a sperma előtt. Valahogy így:

Így működik

A majmok előtt nyulakon is tesztelték: és mivel esetükben fel tudták oldani a gélt utólag ultrahang segítségével, így nagyon valószínű, hogy a beavatkozás nem vezetne végleges meddőséghez az emberek esetében sem – igaz, a vazektómia is visszafordítható, de technikailag nehéz kivitelezni, nem beszélve arról, hogy a páciensek termékenységi szintje gyakran nagyon alacsonnyá válik.

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.