Meglehet, hogy a füvezésnek van még egy nem várt mellékhatása
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Azzal ugyebár nem mondunk újat, hogy a marihuána jelentős hatást gyakorol a központi idegrendszerünkre, és a tudatállapotunkat is alaposan átcsavarja, azonban egy nemrég elvégzett francia kutatás szerint lehet érdemes még jobban odafigyelnünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a füvezést.

A kutatás során 52 alanyt vizsgáltak meg, melynek nagyjából a fele rendszeres kannabiszfogyasztónak számított – azaz átlagosan heti több alkalommal pöfékelt el egy-egy jointot. A tudósok azt figyelték meg, hogy az esetükben

(88,4 ms vs. 98,6 ms), mely a csökkent látás egyik tünete is lehet. Ezek a ganglionsejtek egyébként a vizuális információ befogadásáért, valamint feldolgozásáért felelnek.

A JAMA Ophthalmology folyóiratban publikált tanulmány szerzője, Vincent Laprevote szerint

A tanulmány társszerzője, Dr. Christopher Lyons úgy véli, érdemes óvatosan értelmezni az eredményeket: főként, mert a páciensek egyike sem panaszkodott (még) látászavarra, továbbá alacsony esetszámról beszélünk, így várhatóan átfogóbb és nagyobb esetszámú kutatások is szükségesek lesznek, amelyek más életmódbeli tényezőket is figyelembe vesznek majd, úgy mint a táplálkozási vagy dohányzási szokásokat.

(forrás: CNN, Health Day, Motherboard)

 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.