Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester kreációja, a Boldogasszony csipkéje lett idén Magyarország tortája.
A tizenharmadik alkalommal meghirdetett „Magyarország Tortája” versenybe ezúttal is magyaros ízvilágú és természetes alapanyagokat feldolgozó recepteket vártak.
A győztes, a Boldogasszony csipkéjéje lett, amely tele van málnával.
A boldogasszony csipkéje egyébként is a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta és ízletessége mellett gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk.
Egy ilyen torta 600 gramm málnát tartalmaz, üde, friss és hát nagyon gyümölcsös.
Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítjük
– írják a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közleményében.
Az ország cukormentes tortája pedig a Kicsi gesztenye lett, melyet a szegedi Gyuris László álmodott meg.
A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz
– áll a közleményben.
(Fotó: bykapas.com, MTI)