Átböngésztünk pár gasztroblogot, rovatot, meg a Facebook-feedünket, és persze mélyen magunkba is tekintettünk, hogy összeállítsuk a kulináris streetfood-közhelyszótárat.

Meg kell állapítsuk, hogy a tízmillió gasztronómiai szakértő országa vagyunk, ahol szinte mindenki képes megfogalmazni, mitől is jó egy adott gasztronómiai egység, és mit ér az, amit elé tettek. A tanulságokat összegyűjtöttük azok számára, akik még nem tudják, mit mondjanak, posztoljanak, kommenteljenek, ha megfordultak egy street food bárban. Mostantól lehet az hamburger, strozzapreti all’ arrabbiata, mentás málnaleves, kézműves magyar sör, phó vagy grillezett bébipolip, meglesz a véleményed!

Tésztás hely

Tésztázókban, olasz vagy thai intézményekben, amilyen a 2spaghi, a La Trattoria, a Pasta vagy a Padthai, a következő mondatok közül érdemes választanunk színvonaltól függően.

A tészta: túlfőtt/ al dente állagú (olasz helyen mondjuk)/ túl kemény/ íztelen/ pont jó.
A szósz: jellegtelen/ híg/ kevés/ sok/ markáns ízű/ túl fűszeres/ nem elég fűszeres/ pont jó.
Az alapanyagok: olcsó import/ friss/ jó minőségű. A paradicsom gumiszerű, vizes. A gyömbér öreg, fás/friss, ízgazdag. A sajt biztosan nem parmezán/ a sajt kézműves olasz, Emilia Romagna tartományból érkezett, eredetvédett parmezán. Lime helyett citrom van/nem spóroltak, lime van.
Jolly Joker-vélemény: legalább nem keverték össze a linguine-t a fettuccine-vel.

Burgerbár

A hamburger nagyon hálás téma, szinte minden alkotóeleméről sokat lehet társalogni. Szerencsére arról, hogy miből készült a húspogácsa, kevesen értekezünk, mivel mélyen belül, magunkba nézve tudjuk, hogy egy húspogácsát kóstolva nem tudjuk megkülönböztetni, hogy az a malac lapockájából vagy inkább a füléből, farkából és segglyukából készült, illetve azt, hogy ezek milyen arányban állnak egymással. A jó hír, hogy még így is sokat lehet okoskodni a burgerről.

A húspogácsa: kiszárították/nem elég szaftos/pont jó. Médiumra kértem, de túlsütötték. Ez szerintem nem mangalica/lapocka/comb (ellentétpárja: hiába, ez a mangalica/lapocka/comb).
A zsömléhez képest a húspogácsa: túl kicsi/túl nagy/ pont jó.
A zsömle: túl vastag/ túl édes/ túl száraz/kalácsszerű/ nem volt megpirítva/túlpirították/pont jó.
A ketchup: olcsó bolti/jellegtelen/ átlagos/ házi készítésű/ pont jó.
A krumpli: olcsó mirelit/ túl olajos/ túl sós/ túl száraz/ fűszerezett steakburgonya/ szezonális vajon párolt újburgonya egy vidéki kofától vásárolva, kézzel válogatva. Ráadás: pont jó.
Jolly Joker-vélemény: nem rossz, de lehetett volna rajta több a pörzsanyag.

Levesbár

A levesbárok rettentően elszaporodtak Budapesten, a kínálat széles és jó, úgyhogy ha megfordulunk a Borsban, Fragolában, Leves.-ban, Soup Culture-ben vagy bármelyik másik, hasonszőrű intézményben, akkor az alábbi véleményeket hangoztathatjuk, hogy szakértőnek tűnjünk.

A leves: túl híg/ túl sűrű/pont jó. Az íze lapos/ jellegtelen/ átlagos/ pont jó. A hőmérséklete: hideg/langyos/forró/pont jó.
A betét:
nem friss/ túl kevés/ túl sok/ pont jó.
A koncepció: nem elég bátor/ pont olyan, mint a Leves./ bátor.
Jolly Joker-vélemény: Egész jó hely, de a Leves.-nál több jó csaj van, hiába, ott az egyetem.

Vietnami hely

Az év gasztrodurranása volt a vietnami büfék elszaporodása, ami remek dolog, de amíg egy hamburgerről rengeteget lehet beszélni, a pho levesről sajnos már kevesebbet.

Pho leves: A Dang Mouiban/ Funky Phőben/ Hoa Senben/ Absolut Phőben jobb volt. Itt tetszés szerint választhatunk a hat–hét büfé közül, aszerint, hogy melyik volt a kedvencünk vagy melyikben jártunk.
Haladó szint: ízfokozót használnak/ nem használnak.
Jolly Joker-vélemény: Régen rossz, ha Srirachát kell tenni valamibe, hogy íze legyen.

Magyar kézműves sörök

A hazai kézműves sörforradalom tombolása közepette egy magára valamit is adó férfi természetesen a sörökről is képes véleményt alkotni, legyen az bármilyen közhelyes. Először is érdemes megtanulni (és megismerni) egy csomó sörmárkát meg sörfőzdét: Keserű méz, Grabanc, Ogre, Stari, Napalm, Galaxis, fóti, Rizmájer, Tapolcai, Legenda, Dühös stb., majd dobálózni ezek neveivel, összehasonlítani őket, és így tovább.

A sör: lapos/intenzív/ ízgazdag/ komlós/ malátás/ élesztős/ kávés/ vaníliás/ karamellás/ csokoládés/ karakteres/ könnyed/ testes.
A hab: könnyű/ nehéz szerkezetű.
Gyümölcsös sör: nincs egyben/ egyben van.
Jolly Joker-vélemény: Jó, a Napalm megérdemelte az első díjat, de ezek a gyümölcsös sörök kicsit túl vannak lihegve.

Halas büfé

Halas helyre járni most nagyon trendi, mivel a Nemo Fish and Salad Barról beszél mindenki a napokban, úgyhogy a frissen megszerzett tudást kamatoztathatjuk is a Facebookon vagy máshol.

A hal: friss/ nem friss/ túlsült/ túlfőtt/ száraz/ olajos/ íztelen/ szaftos/ pont jó. Ez biztos nem halibut/ tengeri süllő/ ördöghal/ lazac, hanem pangáziusz/ takarmányponty/ kínai hamisítvány.
A panír: olcsó, lapos ízű, bolti/ frissen pirítva zsemlemorzsából.
A halhoz képest a köret: túl kevés/ túl sok/ pont jó.
A szósz: bolti/ átlagos/ házi készítésű/ túl kevés/ pont jó.
Jolly Joker-vélemény: Pont jó.

Borbár

A megszállott borsznobok régi kedvenceim, és nem lesz könnyű dolgunk, ha valóban eredeti és hiteles véleménnyel szeretnénk elfogadtatni magunkat, mint borértő személy. Itt sajnos nem elég annyit elsütnünk, hogy egy bor „pont jó”, mert ez bizony sokkal kifinomultabb közeg. Például ne mondjuk egy fehérre, hogy tanninban gazdag, mert ez csak egy vörösbor esetében lehet igaz. Nem jó, ha nagyon lelkesedünk valamiért, az ebben a szubkultúrában ugyanis könnyen hitelvesztéssel járhat. Édes bort nem ihatunk, az megvetendőbb, mint a sör, ami köztudomásúlag csak parasztoknak való (egy közeli boros barát véleménye, miután elcipeltem a Főzdefesztre). Azért nem reménytelen a helyzet, a következő szavak hangoztatásával elfogadtathatjuk magunkat borsznob ismerőseinkkel, vagy a közvélemény szemében borértőnek tűnhetünk.

Bevett jelzők borokra: animális, fás, csokoládés, mogyorós, ázott tornacipős, őszies, ropogós, gyümölcsös, tiszta, egyszerű, lapos, friss, hordós, zavaros, ecetes stb. Tulajdonképpen bármilyen jelzőt használhatunk, ez a közeg ugyanis nyitott az újra. Megpróbálkozhatunk egészen szokatlan hasonlatokkal, hátha sikerül forradalmasítanunk a boros szótárat. Próbáljuk ki, milyen lehet, ha egy vörös bort például az új iPhone 5c-hez hasonlítunk, és így tovább.
Bennfentes infó: 2010? Az borzalmas nyár volt, szörnyű évjárat.
Jolly Joker-vélemény (közvetlenül kóstolás után mondjuk, összeráncolt homlokkal): nem értem ezt a bort.

(Fotók: Pictures of hipsters taking pictures of food – pohtpof.tumblr.com)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon