A világ legdrágább sörei – Folyékony kenyér vagyonokért
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ilyen melegben nem tudunk másra gondolni. Ha szereted a sört és ki nem állhatod, ha a pénz nyomja a zsebedet, akkor szerezd be ezeket!

1. Pabst Blue Ribbon 1844

Az Egyesült Államokban a Pabst az egyik legolcsóbb sör, de Kínában valami furcsa oknál fogva ez az egyik legdrágább a műfajában, átszámítva 44 dollárnyi, azaz 10.120 forintnyi kínai népi pénzbe kerül. A Pabst Blue Ribbon 1844-et whiskey-s hordókban érlelik, majd dizájnpalackban hozzák forgalomba, a cél itt is az, hogy prémium borokkal versenyeztessék. Csak Kínában hozzák forgalomba.

2. Tutankhamun Ale

Dr. Barry Kemp 1990-ben tárta fel Nefertiti királyi serfőzdéjét, amely egy tíz helyiségből álló „sörgyár” volt. Egy másik tudós, bizonyos Dr. Delwen Samual mikroszkóppal elemezte a 3250 éves edényekben lévő sörmaradványokat, majd összeállította a receptet is. A recept alapján egy skót gyár lefőzte a terméket majd paicra is dobták Tutankhamun Ale néven, palackonként 17.250 forintért. Nem ez lett az évszázad biznisze, ugyanis még a 90-es években kénytelenek voltak bezárni, talán lecsapott rájuk Tutankhamon átka!

3. Brewdog’s Sink the Bismarck

A világ legerősebb söre hosszú ideig a német Schorschbräu főzdéhez fűződött, amíg meg nem jelent a Brewdog cég Süllyeszd el a Bismarkot! fantázia nevű, 41 %-os alkoholtartalmú pitbullja. (A birodalom aztán visszavágott, lásd később) Egy négyszer lefőzött sörről van szó, amelyet a hagyományosnál négyszer nagyobb mennyiségű komlóval készítettek. Az egyetlen gond, hogy egy 0.375-ös palack 18.450 forintba kerül. Nem mellékesen megjegyezzük, hogy a Csak a jó söröknél két napja lehet kapni egy Brewdog terméket, a „Taktikai nukleáris pingvin” nevű sört, vagyis nem kell a neten rendelni, elég besétálni a budapesti üzletbe! (Pénzt azért vigyünk, egészen pontosan 18.000 forintot.)

Ez volt a fapados kategória, jönnek a húzós árú sörök! Kattints a tovább gombra!

4. Crown Ambassador Reserve

Ausztráliai és kifinomult. Cinikusok szerint ez a fajta összefüggés nem túl gyakori, de a Crown Ambassador Reserve igenis minőségi árú: 12 hónapig érlelik tölgyfa hordókban, majd pezsgős palackokban hozzák forgalomba, mint egy laternatívaként a bor mellé. Nem lesz a kőművesek kedvence, tekintve, hogy a 10.2 százalékos italból egy palack mintegy 20.700 forintba kerül. Limitált széria: évente mindössze 8000 palackot dobnak piacra.

5. Sapporo’s Space Barley

2006-ban japán és orosz tudósok azt tesztelték, hogy miképpen viselkedik és növekszik az űrben az árpa. Árpa magvakat vittek a nemzetközi űrállomásra (ISS) és öt hónapig nevelték őket. Jó pár magvat végül visszahoztak a Föld bolygóra, hogy aztán a Sapporo sörgyár elkészítse a világ első űrsörét. Egy hatos csomag 110 dollárba, azaz 25.300 forintba kerül. A magas ár teljesen indokolt, elvégre a szállítási költségek igen magasak!

6. Samuel Adams’ Utopias

A 150 dolláros, vagyis közel 34.500 forintos Sam Adams Utopias fantázianevű terméke Amerika legdrágább söre. Kétévente, 07-es kiszerelésben dobják piacra, miután 18 évig érlelték különböző pácolású hordókban. 13 amerikai államban régi alkoholtörvények miatt tiltólistán szerepel magas alkoholtartalma (27%) miatt.

7. Schorschbräu’s Schorschbock 57

2011 októberében került a boltokba a Schorschbräu cég Schorschbock 57 elnevezésű itala. Az 57-es szám az alkoholtartalomra utal, és ezzel ez a világ legerősebb söre. A főzőmester, Georg Tscheuschner szerint egy ennél erősebb sörrel már megszegték volna Németország 600 éves, a sör tisztaságára vonatkozó sörfőzési törvényeit. Mindössze 36 palack készült belőle, darabja 200 euró, vagyis mintegy 63.500 Ft. Az egyik befolyásos sörös portál, a ratebeer.com eléggé lehúzta: 100 pontból 20-at kapott.

Középkategória után következzen a luxus szekció! Kattints a tovább gombra!

8. Carlsberg’s Jacobsen Vintage

Vannak sörök, amelyek borok akarnak lenni. Ilyen a dán Carlsberg vintage trilógia névre keresztelt sorozata, amellyel 2008-ban rukkoltak elő. 375 ml 117.200 forintért elég húzós ár, és az sem mentség, hogy a sör szavatossága 2059-ig tart. A 10.5 %-os italból mindössze 600 palack készült, és főleg csúcskategóriás koppenhágai éttermekben találkozhat vele, aki szeretne.

9. Brewdog’s The End of History

És újra Brewdog! A németeket végül is nem tudták lenyomni a kié a világ legerősebb söre versenyben, de kétségkívül ők tolják a legmeghökkentőbb dizájnokat. ’’A történelem vége” elnevezésű sörük a világ 3. legerősebb és 2. legdrágább söre. Egy kis dobozos méretű adag 175.950 forintba kerül, és aligha kísért meg minket a lehetőség, hogy megvegyük, ugyanis mindössze 12 palackot gyártottak belőle. Az alapja egy belga ale, amit többszörösen lepároltak. Ami a csomagolást illeti: a palackokat útszélen elhullott, és kitömött állatokba rejtették. A 12-es szériában van 7 görény, 4 mókus és 1 db nyúl. Minden további kommentár felesleges.

10. Nail Brewing’s Antarctic Nail Ale

Nemes céllal született meg a Nail Brewing cég antarktiszi söre. A Sea Sheperds non-prfit tengeri élővilág védelmező szervezet legénysége helikopterrel hoztak vizet a sarkkörről, ebből az ausztráliai Perth-ben ser készült, ezt pedig egy jótékonysági árverésen jól eladták. Mindössze 30 palack készült, az első mindjárt 184.000 forintnyi dollárért kelt el.

Ha érdekelnek a világ legprovokatívabb sörei, az Eb sörválogatottja, vagy a világ legdrágább konyakjai, akkor egészségedre!

(forrás: mentalfloss.com, fotó: Brewdog)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.