Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Quimby és a kisüzemi sörfőzdék zászlóshajósa, a MONYO Brewing együttműködéséből született meg Az ördög magyar hangja, egy izgalmas, vörös IPA, amit február 14-én a zenekar társaságában vertek csapra először a Neked Csak Dezsőben. Mi pedig természetesen ott voltunk a jeles eseményen.  

– mutatja be a sört Kárpáti József Dódi - és sikerült is véghezvinni a feladatot.

Ahogy a Quimby a zenei képeken, úgy a MONYO Brewing a sörök ízvilágán keresztül alkotja meg saját, markáns univerzumát, a két kreatív csapat találkozásából így várható volt, hogy valami új és izgalmas dolog fog születni.

– Meséli tovább Kárpáti József Dódi, a Quimby trombitása, aki a zenekarból projektfelelősként az ízvilág meghatározásától kezdve a kóstolásokon át, egészen a sörfőzésig, mindenből kivette a részét. Dódi malátát roppantott, adagolta a komlót a sörhöz, illetve trombita dallamokkal segítette a sörfőzést (az erről szóló videó itt nézhető meg.) Zárójelben pedig a MONYO képviselője megjegyezte a tájékoztató közben, hogy ha mondjuk egy emós zenekar ihlette volna a sörüket, bizonyára keserűbb is lett volna az eredmény.

Míg külföldről tucatnyi hasonló kollaborációról hallhatunk – akár Magyarországon is ízlelhettük már az Iron Maiden, az AC/DC vagy éppen a Metallica sörét – addig itthon mindeddig kevés példa volt ilyen együttműködésre, ahol egy kultikus hazai zenekar egy kisüzemi sörfőzdével közösen főzne ki valamit. Pedig, mint tudjuk, a popkultúra és a sörkultúra nem is állnak olyan távol egymástól: ahogy Líviusz fogalmazott, a sör és a rocknroll a legszorosabb pajtások, és ha reinkarnálódna, akkor sörfőző lenne következő életében (Vagy pék. Vagy muslica. De leginkább sörfőző.)

A Quimby és a MONYO Brewing együttműködése nem pusztán névleges, hiszen az, hogy milyen típusú és ízvilágú sör készüljön, teljes mértékben együttes döntés volt. Természetesen a zenekar és a sörfőzde tagjai már a közös ital tervezésének a legelején eldöntötték, hogy „csak a színe legyen vörös.”

De milyen ízre is számíts, ha elkortyolnál egy korsót Az ördög magyar hangjából?

– árulja el a sör ízvilágáról Németh Antal, a MONYO Brewing sörfőző mestere.

Miután elkészült a nedű, a grafika készítésébe egy harmadik kreatív csapatot, a Graphasel Design Studiót vonták be. Az együttes tagjai saját magukat definiálták és a stúdió ez alapján készítette el a rajzokat a zenészekről a MONYO Brewing szürreálisan meseszerű világában (ami természetesen a Quimby elrugaszkodott, metaforikus zenéjével is teljesen rímel).

Mivel mind a Quimby, mind a MONYO Brewing számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, ezért 100 palackot a zenekar tagjai dedikáltak, amikből a bemutatón az összes példány el is kelt, méghozzá percek alatt. Az ebből befolyó összeget a kőbányai Down Alapítvány Gondozóházának juttatják el, akik több ízben segítettek a MONYO Brewing exkluzív söreinek a csomagolásában – és egy képviselőjük a helyszínen meg is köszönte az alapítványnak nyújtott segítséget.

Utószóként: mi is megkóstoltuk, és tényleg nagyon frontvonalas sör lett Az ördög magyar hangja. Áfonyásan kezdődik, komlósan folytatódik, citrusosan-finoman cseng le és nagyon karakteres mindvégig – csakúgy, mint a névadó nótája.

Gyertek szerelmesek, na rajta, rajta!
Játsszuk el, hogy van pokol!
Nem én vagyok az ördög,
csak a magyar hangja.
Rendezte: vér és alkohol.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.