Adott egy sárgarépa, egy retek, egy kis aszalt szilva, egy kés és egy fehér porcelántányér – te mit alkotnál belőlük? Gyanítjuk, nem egy bengáli tigrist… Red Hongnak viszont tuti nem mondták gyerekkorában, hogy az étellel nem szabad játszani, ezért egy hónapon keresztül minden nap új képet alkot, kizárólag élelmiszerekből.

Aki kicsit is fogékony a művészetre, tudja, hogy igazán jót alkotni csak akkor lehet, ha képesek vagyunk felrúgni a konvenciókat, és átlépni a saját határainkat. Ez persze nem mindig megy varázsszóra, és néha még a művészek is tudatos eszközöket kénytelenek bevetni kreativitásuk fejlesztése érdekében.

A csinos maláj építészlányt, Red Hongot például legutóbbi műve – Ang Szán Szu Csí, Nobel-békedíjas burmai politikusnő arcképének több ezer szegfűből rekonstruált képmása –, illetve annak túlságosan komplex volta szembesítette azzal, hogy művészete kiteljesedése érdekében jó, ha néha olyan, az eddigiektől merőben eltérő projektbe fog, melyben nem kell magát túl komolyan vennie, és amelyben kreativitását másféleképpen élheti ki. Így jött az ötlet, hogy márciusban minden nap különböző ételekből alkosson valamit. Két szabályhoz kell tartania magát: csak ehető dolgokat használhat fel, és azokat egy fehér tányérra kell raknia.

Így kelt életre Richard Parker, a Pí élete bengáli tigrise sárgarépából, fehér retekből és aszalt szilvából, és így született meg a három kismalac újraértelmezett története tésztából, kekszből, szárított chiliből, mogyoróvajból, veteménybabból és cukorkákból. De Munch Sikolyá-hoz sem kell sokkal több egy kis sonkánál, mazsolánál, csokinál és banánnál. Vészhelyzetekre pedig jól jöhet a néhány szem koktélparadicsomból, egy kis szójaszószból és noriból álló, szív alakú lufit, egy lányt és egy fiút ábrázoló konstelláció.

Ha a romantika oltárán mégsem akarsz beruházni egy egész üveg szójaszószra és norira, tojás biztos mindig van a hűtődben, amiből – előre szólunk – nem csak tükörtojást lehet alkotni, úgyhogy kifogás nincs. Inspirációképp nézd meg Red megoldását:

Red alkotásait nyomon követheted az Instagramján és a blogján is.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon