Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Stratégiák az Év Legnagyobb Borkóstolójára – avagy hogyan válassz 220 borászat 1000+ bora közül.

Mi a bánatot lehet kezdeni egyszerre több, mint ezer borral? Persze összeöntve úszhatnál benne egy nagyot, de az év legnagyobb kóstolóján inkább az a cél, hogy minél többet megismerj belőlük, hogy később, amikor bevásárlókosárral a kezedben bambulsz a polcok előtt, könnyebben válassz egyet egy nyomorultabb szerda estére vagy épp a főnököd szülinapjára.

Ehhez viszont komoly stratégiára van szükség (amit úgyis a hátad mögé hajítasz a második órában, amikor az ötödik haverral futsz össze – emlékezz csak, mi szokott történni a pontos koncertlátogatási órarendeddel a nagy nyári fesztiválokon).

Az ABC-sorrenddel ne is próbálkozz, bár az sem hülyeség, hogy megkeresed mondjuk az összes K-val kezdődő nevű borászatot: így például a Borjour Magnumon 22 pincénél kóstolhatnál 70-80 bort és kipipálnál 9 borvidéket.

Menj rá szőlőfajtákra!

Sokkal jobb ötlet, ha borfajtákra specializálod magad: menj rá például a Franc-ra! A Villányi Franc standjánál eleve összegyűjtenek neked 7 tételt 7 különböző pincétől, de a Borjour Magnum helyszíni kiadványában ezeken kívül még húszat találsz. Ha ezeket megkóstolod és ezt pecséttel bizonyítod, akkor a CEWI (Central European Wine Institute) standjánál alapfokú bortanfolyamot nyerhetsz vele! Nem beszélve arról, hogy pult alatt még biztos, hogy akad majd jó pár titkos C.Franc…

Ha kisebb a kapacitásod vagy csak az elején akarsz játszani, akkor keresd meg a tiszta zöldvelteliniket: bár itthon kevesen foglalkoznak vele önállóan, nagy kedvencünk és a Millenáris két épületében összesen 16-ot találsz belőle!

De azt ne fogadd meg, hogy végigkóstolod az összes furmintot: akkor egész nap ottragadnál a tokaji galérián, ahogy az összes kékfrankos kipipálását sem ajánljuk: a mennyiség miatt eleve bukó helyzet.

Keresd az ismeretlent!

De a fejedbe veheted, hogy megkeresed a tök ismeretlen magyar fajtákat, amikre a Borjour Magnumon kívül csak nagy vadászattal tehetnél szert: lesz ott például Nektár a Thetis Birtoknál, Korai piros veltelini a Taschner Borháznál, Néró siller a Szentpéteri Borpincénél, Soproni Dornfelder az Ottó Pincénél, Viktória gyöngye pezsgő a Nádas Borműhelynél vagy rögtön háromféle Karát Hidegkuti Tibornál.

Told full szakmaian…

Ha komolyan akarod venni a dolgot, ülj be egy nemzetközi szakértő mesterkurzusára - ilyenből rögtön hat is lesz! Ha pedig az ízeken kívül kézzelfogható emléket is hazavinnél, akkor csináltass egyedi pohártetkót vagy boros ékszert a csajodnak! És annyit azért ígérj meg magadnak: idén nem a zárás előtt fél órával fedezed fel, hogy a fő épület mellett van még egy épület, tele borászattal…

Borjour Magnum 2020 – Az Év Legnagyobb Kóstolója!

Helyszín: Millenáris Park, B. és D. épület
Időpont: 2020. február 15., szombat, 15:00-21:00.
Jegyek és információk itt.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.