A strandszezonnak egyértelműen vége, de nem érdemes jövő nyárig elfelejteni a Balatont. Íme egy egyenlő szárú gasztronómiai háromszög, sarkaiban három kiváló Balaton-környéki étteremmel. Van élet a nyár után.

Kistücsök, Balatonszemes

A Balatonszemesi Kistücsök évek óta ott van az ország legjobb tíz étterme között, közben pedig szerények, mint egy vidéki plébános. A nyárnak ugyan vége, de a Kistücsök nem hal meg, szóval ha tehetjük, érdemes az ország bármelyik pontjáról elugrani egy jó vacsorára vagy ebédre hazaút előtt. Nehéz megfejteni a Kistücsök titkát, sőt, az a sejtésünk, hogy ez a hely több mint részeinek összessége, a megfejtés biztosan olyan valami, ami műszerekkel kimutathatatlan, szóval talán jobb is, ha nem analizálunk meg elemezgetünk, hanem hátradőlünk, és élvezzük a finomságokat, a remek borokat, az atmoszférát. Jahni László, főszakács ezen a héten a diós nudlival és fűszeres szilvakrémmel körített dámsteaket ajánlja olvasóink figyelmébe.
Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky utca 25.

Anno Taverna, Balatonszárszó

Ha a Kistücsök éttermet szerénynek nevezzük, akkor mit mondjunk a Tavernára? Családias, közvetlen feeling és remek konyha jellemzi a szárszói intézményt, amely főleg mediterrán finomságokra alapozza étlapját. Fő erőssége a fogyasztóbarát árfekvés, ami megbízható minőséggel párosul. Mondanunk sem kell, mindhárom ajánlott étteremben odafigyelnek a borlap tételeinek kiválasztására, az Annóban is a legfinomabb hazai nedűket kóstolhatjuk – egészen pontosan tíz hazai pincészet alkotásaiból összeállított szortimentet –, ezért még inkább felerősödik a belső dizájnból áradó századelős miliő.
Balatonszárszó, Szóládi u. 1.

Chateau Visz, Visz

Rendben, nem kifejezetten a parton fekszik, hanem jó tíz kilométerre a szárazföld belsejében, ennek ellenére nincs elérhetetlen távolságban az ország egyik legjobb étterme, a Chateau Visz. A Balaton közelsége így is meghatározó, nem véletlen, hogy a best of-listákon rendszeresen feltűnő intézményt a szakma és a nagyközönség is a balatoni éttermek táborába sorolja. Luxushotel, vidéki wellnessresort, és mellé egy csúcsétterem, amely nem pusztán remek fogásokat, hanem gasztronómiai kalandtúrákat, ételkölteményeket kínál. A 2010-ben az év éttermének is választott Chateau Visz erősen ajánlott hardcore foodie-knak, vagy azoknak, akik szeretnének részesei lenni egy magasabb szintű gasztroélménynek. Fontos információ, hogy az őszi időszakban az étterem a hétfői és keddi napokon zárva tart!
Visz, Berencspuszta

Koczor Pincészet, Balatonfüred

És végül egy kakukktojás ajándékba, hiszen negyedik ajánlatunk bizony nem a déli parton található. Sajnos az őszi időszakban sok remek présház és étterem bezár, vagy csak csoportokat fogad, de a Koczor Pincészet októberben is várja vendégeit. A klasszikus balatoni pincészet-atmoszférával bíró hely egyértelműen olyan pont, amely már egy magasabb színvonalú Balaton-környéki turizmust képvisel, méghozzá all round szolgáltatásokkal körítve. A képek önmagukért beszélnek, de annyit súgunk, hogy a hely különösen büszke a méltán népszerű kemencés ételeire, például a kacsasültre.
Balatonfüred, Bocsár dűlő 0118/12

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Kilenc szokatlan és egy hasznos tipp másnaposság ellen

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon