Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egyszer az életben valószínű minden gyereknek és felnőttnek eszébe jut, hogy nyit egy menő éttermet. Szeretjük vendégül látni a barátainkat, jókat főzni, inni, beszélgetni. És szinte biztos, hogy az is átfut mindenki agyában, hogy a nagyit tegye meg sous chef-fé, nála jobban úgyse főz senki. Hát ebben a New York-i étteremben is hasonló lehetett a gondolat íve.

Hogy mi lehet jobb a nagyi főztjénél? Hát sok-sok nagyi főztje, a világ minden tájáról. A Staten Island-i Enoteca Maria pont ezen az elven működik.

Az ötlet és az  érdem pedig az őrült tulajdonosé, Jody Scaravelláé, elvégre, ki merne egy tényleges üzleti tervet felhúzni erre a koncepcióra?!

10 évvel ezelőtt még csak olasz nagyikkal indult a hely, de ma már több mint 30 nagymama dolgozik szerte a világból - köztük Argentínából, Algériából, Szíriából, a Dominikai Köztársaságból, Lengyelországból, Libériából és Nigériából. A kezdeti felállásból csupán annyi maradt, hogy továbbra is minden este van egy olasz nagymama a konyhában, akihez minden este másik nagyi hoz némi kulináris hagyományt.

A legszebb, hogy ez, így, együtt már nem is egy sima étterem, hanem kultúrák, történetek, sokszor generációk, de legfeljebb autentikus, házias kaják találkozása is.

De mi lesz még pazar kajákon kívül a konyhában, ha sok nagyi osztozik rajta?

"Mindegyikük úgy érzi, hogy ő a fõnök a konyhában." - mondja Scaravella.

De működik, és óriási siker. Ausztrálián keresztül, Anglián át Olaszországig mindenhonnan érkeznek foglalások. De Manhattanből is rengetegen érkeznek, pedig ott tízméterenként van egy étterem.

Nem ritka, hogy egy-egy este álló ovációval köszönik meg a vendégek a nagyik mennyei ételeit - és a csapat egyetlen nagypapájának, Giuseppe Freyanak a tésztáit.

Ebben a videóban minden benne van, ami az Enoteca Maria szíve-lelke, esszenciája, és tényleg, igazán szívmelengető az egész sztori:

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.