Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Jól ismert jelenség, hogy az anyukák a legkülönfélébb módszerekkel próbálják rávenni imádott gyermeküket arra, hogy egyenek minél több zöldséget – több, de inkább kevesebb sikerrel. Nos, úgy tűnik, hogy a Stanfordi Egyetem fejesei megtalálták a választ arra, hogyan képezzünk csemetéinkből és felebarátainkból hatékonyabb zöldségfogyasztókat: mindössze izgalmas nevekkel kell a zöldségeket felruházni.

A kutatók az egyetem menzáján próbálták ki az ötletet az egyetemistákon. A szakemberek minden nap felmérték, hogy a mintegy 600 vendégből hányan választottak zöldséges fogást, és kiszámolták, hogy aznap mennyi étel fogyott el a tálalókból. Az izgalmas nevű ételek végeztek a csúcson: azt tapasztalták, hogy a fantáziadús nevek miatt 25 százalékkal többen választottak zöldségfélét.

ugyanis sokan választották ezeket a zöldséges fogásokat ebédkor. Az olyan egészségesnek hangzó címke viszont, mint a „tápláló” vagy „egészséges”, nem sok eredményt ért el, pedig ugyanarról a fogásról volt szó.

Arra is ügyeltek, hogy a zöldségek széles skáláját kínálják folyamatosan cserélgetve, így egyebek mellett cékla, répa, kukorica, cukkini, zöldbab és édesburgonya is szerepelt a heti választékban.

„A legtöbb embert az ízlése irányítja az ételválasztásban. A kutatások alapján viszont az egészséges megjelölésű ételek az emberek szerint kevésbé ízletesek. Mi tehát azzal próbálkoztunk, hogy a fantázianevekkel megváltoztassuk az emberek véleményét a zöldségekről” – fejtette ki Brad Turnwald, a kutatásban részt vevő egyik tudós. A tudósok a JAMA Internal Medicine folyóiratban számoltak be a kísérlet eredményéről.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.