Holnap nyit Budapest legelegánsabb tetőterasza, a St. Andrea Wine & Skybar - mutatjuk, milyen lesz
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Néhány éve azt mondtuk volna: ha van mindig megbízható, kifinomult, sokoldalú, minőségi, egri bor, az a St. Andrea. Ma már azt is: ha van mindig megbízható, kifinomult, sokoldalú, minőségi, budapesti étterem, az a St. Andrea. Holnaptól rendhagyó koncepcióval, és egy pazar új hellyel pezsdítik fel a belvárost, a világ Budapest tetején.

A Bajcsy-Zsilinszky úton káprázatosan felújított Eiffel Palace alsó szintjén 2015-ben nyílt a St. Andrea Wine & Gourmet Bar. Bátor vállalkozás egyetlen borászat termékeire felhúzni egy komoly éttermet - aki a bort nem szereti, az éttermet miért venné célba?

Láttunk már ehhez hasonló "referencia" helyet, láttunk már beletörni bicskát hasonló vállalkozásba - de a St. Andrea nem, hogy vesztett a népszerűségből az indulás óta, inkább egyre feljebb jutott az évek alatt. Most már a szó szoros és átvitt értelmében is.

Számos díj mellett 2017-ben Michelin-ajánlást kapott a hely, ami a kifinomult, elegáns éttermek felesleges feszültségtől mentes megtestesítője. Tipikusan az a vendéglátóhely, ahova ugyan ingben megy az ember, de a légkörnek hála 10 perc után simán feltűri az ujját.

Az egyik legzseniálisabb talán az üzleti ebédmenü, amit többször teszteltünk: igaz, hogy nem eszed degeszre magad, de pont jól laksz, és olyan ízeket találsz 3200 forintért (ráadásul még egy pohár bort vagy szörpöt is kapsz), amit tényleg csak fine dining éttermekben szokás.

Szubjektív véleményünk, hogy a "város legjobb ebédmenüje" címért a Zona étteremmel vetekszik, még azokból az időkből, amikor Huszár Krisztián vitte a konyhát.

Na, de a lényeg persze most nem is ez, hanem, hogy a borászat és az étterem tulajdonosai ismét mertek nagyot álmodni, és a város legközpontibb helyén, a Vörösmarty téren, az UNESCO Világörökség részeként számon tartott Váci1-ben nyitottak skybart, ami holnaptól valószínűleg a város legelegánsabb kilátója, és legvonzóbb koktélbárja lesz.

Hogy mit várunk az új helytől?

Leginkább, hogy a St. Andrea-tól megszokott minőséggel és profizmussal találkozunk itt is, ráadásul az év bármely napján - hiszen a St. Andrea Wine & Skybar a kialakításának köszönhetően egész évben nyitva lesz a város többi menő tetőteraszával ellentétben.

Itt ugyanis a két nyitott körterasz mellett lesz egy teljesen zárható, üvegfalú bár és étterem rész, ahol kb. 45-50 ember kényelmesen elfér.

A hely összességében inkább bor, és a bor mellett koktél fokúszú lesz, a Barna Ádám vezette konyhát pedig a degusztációs menü helyett a barfood, az italokat kísérő kisebb gourmet falatok jellemzik.

A St. Andrea nem akar "mindenki" szelfizős, naplementenézős pesti terasza lenni. Sokkal inkább egy high-end bár a város tetején, ahol az árak borsosak, ahol a dress code minimum egy lazán elegáns ing-chino-mokaszin kombinációt diktál nyáron is, a boardshort és a flip-flop helyett, és ahol minden apró részlet az első koktéltól a teraszok nyújtotta látványig külön élményszám.

  
  

Azért van néhány eset, amikor keresve se találnánk jobb helyet:

  • ha életed bizniszét készülsz épp megkötni valakivel
  • ha megtaláltad az igazit és megfelelő helyet keresel, hogy elmondd neki
  • vagy ha egy igazán prémium estét akarsz eltölteni egy építészetileg és gasztronómiailag is egyedülálló helyen.

Szerintünk kár lenne kihagyni.

(fotók: St. Andrea)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.