Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Husikám a trendin hangzó neve alapján joggal gondolhatja azt bárki, hogy egy magyaros egységről lesz szó, ahol a sült kolbász-csülök-szalonna szentháromság szellemiségében dolgozik a konyha, lásd a hasonló nevű Kishusom, Töltő, Cupákos, vagy a már megboldogult Faszaládé. Ehhez képest ráncoltam a szemöldököm, amikor olyanokat olvastam az ákombákomos kézírással megalkotott táblán, hogy

Crunchy Tuna roll, avocado, cucumber

Ebimayo shrimp, kimchi, sesame spiced dressing, rice

és

Red miso mangalica, udon noodles, spicy tofu

A Husikám tehát egy magyar-ázsiai fúziós bisztró, ahol több teljesen eltérő műfajban is kiemelkedőt nyújtanak, főkét, ami az ár-érték arányt illeti. Egy tökéletesen laza szellemiségű, vagány helyről van szó, amit egy kanadai-magyar üzletvezető, Katona Krisztián és egy kanadai-ukrán séf, Anatolij Belov fémjelez. A Husikám hangulatát jól illusztrálja, amit a Player ügyvezetője mesélt róla.

„Bejöttünk ide legutóbb, a srác kérdezte, hogy mit ennénk. Ennénk-e például halat? Mondtuk, hogy miért ne? Hozott nekünk halat, elképesztően finom volt. Kérdezte, hogy kérünk-e még. Mondtuk, hogy igen, és hozott még halat. Kérünk-e még? Mondtuk, hogy jó, kérünk. A végén aztán kértük a számlát, kérdeztük, hogy mennyit fizessünk. Mondta, hogy fogalma sincs.”

Katona Krisztián hároméves korában került ki Kanadába, ott élt 25 évig, ami alatt saját elmondása szerint rengeteg dolgot csinált, árult víztisztító berendezést és volt kávézólánca is. Pár éve tért haza, és miután Anatolij Belovval úgy látták, vannak hézagok a hazai gasztrószcénában, belefogtak egy lakásétterembe. Ez volt a Zoltán 18, amit az Arany János utcai Husikám követett. Itt gondok voltak az engedéllyel, nem készíthettek például porchettát a keletkező füst miatt. Ezt követően nyitották meg helyüket a Hold utcai piacon, ahol már lehet füstölni, szóval egyebek mellett akad porchetta is. Az engedélyeztetés itt is sokáig tartott, de a hely már pár hete nyitva tartott. Hivatalosan éppen aznap sikerült szerkesztőségileg beugranunk, amikor hivatalosan is megkapták a kell hatósági engedélyeket.

Hatan hatféle ételt kértünk, így mindenbe belekóstoltam, de kezdem azzal, amit én választottam. Ez a már fentebb is említett Ebimayo shrimp, ami egy japán eredetű finomság: rákfarok bundában, majonézzel. Ehhez készült egy rizs, koreai kimcsi, és párolt zöldségek, a rákok pedig egy friss káposztasalát ágyon ültek, némi majonéz társaságában.

Engem már eleve a dizájn, illetve a tányérokba rakott energia levett a lábamról, és eleve elfogultabban ítéltem volna meg az ételt is, de nem volt szükség a jóindulatomra, a rák, a rizs, a kimcsi külön-külön is remek volt. A kimcsi alapból csípősebb szokott lenni, de ahány ház, annyi szokás, és őszintén szólva nem is bántam, hogy ne is nagyon erős. Tízből nyolc pont, legalább, és mindez 2500 forintért. Az év üzlete.

Kipróbáltuk még a vörös miszópasztás mangalicás udon tésztát, ahol a tészta frissessége és textúrája volt nagyon dicséretes. (3000 Ft)

A tajvani stílusú tésztaleves Magyarországon nevelt angus marhával, kínai kellel és tofuval, főtt tojással. Intenzív, vastag ízű finomság, ami a hideg ellen tökéletes védekezés. (2500 Ft.)

Magyar kacsamell, tataki, fűszeres rizs. friss és omlós kacsamellek vékonyra szelve, rajtuk fűszeres öntet. (2700 Ft)

A szusi pedig így néz ki.

Összességében a Husikám nagyon friss energiákat hoz nem csak a Hold utcai piacra, hanem a budapesti gasztrószcénába is. Kiváló ár-érték arány, intenzív, vibráló ízek, frissesség. Egy próbára mindenképpen ajánljuk a Husikámat, onnantól pedig mindenki döntse el, bevállal-e egy második kört. Mi be fogunk.

(fotó: Szabó Márton)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.