A húsvéti reggeli jó dolog, de aligha okozhatunk vele meglepetést. Most azonban bemutatunk egy olyan verziót, amely új formában tálalja a jól ismert szereplőket.

Újragondoljuk a húsvéti menüt, de azért attól nem kell tartani, hogy rácpontyot kínálunk tejföllel vagy székelykáposztát! A fő alapanyagok maradnak, csak kicsit csavarunk rajtuk. A változatosság gyönyörködtet húsvétkor is.

Sonka – újratöltve

Ha főtt sonka, akkor kétféle verzió létezik az esetek 99 százalékában: hidegen vagy melegen. Hogy meghaladjuk a sztereotípiákat, keverjünk össze egy kis tálban három evőkanál baracklekvárt, két evőkanál barnacukrot és mustárport, majd egy konyhai ecset segítségével kenjük be vele a sonkánk felületét. A sütőt melegítsük elő 135–140 °C fokra. A tepsibe tegyünk alufóliát tegyük rá a sonkát, és fedjük be az ezüstpapírral. Ezek után süssük a sonkát egy órán keresztül. Ez az időtartam egy 2,5 kg-os sonkára vonatkozik, nagyjából fél órát számoljunk egy kilóra. A máz szépen rápirul majd a húsra, egészen új élményt kínálva!

Jövőre nyulat eszünk

Hab a tormán

Aki kóstolt már friss tormát, annak nem kell elmagyarázni a különbséget a zöldségesnél vásárolt, saját kezűleg reszelt, és a boltban kapható, üveges változatok között. Elsőre bonyolultnak fog hangzani, de pofonegyszerű dologról van szó: vegyünk egy átlagos méretű tormát, szabaduljunk meg a külső, száraz kéregtől, majd reszeljük le a negyedét. A tormahabhoz először hideg vízbe áztatunk két zselatinlapot, kinyomkodjuk, majd fél deci előmelegített tejszínbe helyezzük, hogy feloldódjon. Mielőtt kihűlne, verjünk habbá két deci tejszínt, botmixerrel a legegyszerűbb. Ezt sózzuk, borsozzuk, majd belekeverünk két evőkanálnyi reszelt tormát. Rakjuk be a hűtőbe két órára, hogy megdermedjen. Ez egyébként komoly adag, nagyobb, mint az átlag bolti kisüveges kiszerelés, szóval ha nem annyira gerjedünk a tormára, akkor felezzük le az adagokat.

Tojás – forradalmak

Tyúk helyett fürj, egyszerű trükk, de hatásos. Mivel a jelenlegi árfolyamon a tyúktojás is luxusnak számít, szinte meg sem fogjuk érezni az árkülönbséget. Forrásban lévő vízbe tegyük bele az apró tojásokat, és két percig főzzük őket. Ha valóban forr a víz, akkor ennyi idő pont elég arra, hogy a közepe kissé folyós maradjon. Szórjuk meg frissen őrölt borssal!

Hagyma máshogyan

Glasszírozunk. Nagyon előkelően hangzik, és ha sikerül, akkor egészen más embernek fogod érezni magad, holott roppant egyszerű dologról van szó. Nyolc–tíz fej aprófejű vöröshagymát megpucolunk, majd egy serpenyőben kevés zsírt melegítünk. Két evőkanál porcukrot adunk hozzá, majd ezen megfuttatjuk a hagymafejeket pár percig. Ezek után felöntjük kábé két–három deci húslevessel, egészen pontosan annyival, hogy félig ellepje a hagymákat. Fedőt teszünk a serpenyőre, és öt percig főzzük őket. Ezután elvesszük a fedőt, és addig rajtahagyjuk a lángon vagy főzőlapon, amíg az összes folyadék el nem párolog alóla. A végeredmény egy puha, zamatos, új ízélményt adó hagyma lesz, ráadásul nem kell megzabálnunk egy raklap tiktakot, ha befejeztük a reggelit.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Ideje boldog születésnapot kívánnunk Lolának

További cikkeink a témában