Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bevizsgáltuk a Stand25 Bisztrót.

Az első, amit ebédidőben bárki észrevesz a Stand 25 elé érve, az az, hogy Szél Tamás És Szulló Szabina bisztrója abszolút a legtrendibb hely jelen pillanatban a városban. Repkednek az Insta-fotók és a hestegek. Az első héten itt megfordulni jelenleg üzenet a társadalom egyéb részei felé, hogy menők vagyunk. Sorban állás van az ültetésig, rengeteg a foglalás, minden asztal folyamatosan tele van.

A másik, amit leülve gyorsan megállapít az ember, az az, hogy a Stand 25 Bisztró új szintre emelte a Hold utcai piacot. A piac évek óta dzsentrifikálódik, de ez a hely komoly minőségugrást jelent - gasztronómiai szinte kevésbé, hiszen van itt Bíró Lajos és Nyíri Sándor, inkább vendéglátás szintjén. A dzsentrifikáció árak szintjén is érződik, a kétfogásos ebédmenü 3900, a szerzívdíjjal együtt 4290, ez a minimum, amit egy ebédért itt fog hagyni a vendég. (Három fogás ára 4900, de vannak fogások, amikre 1000 vagy 1500 forintos felárat számolnak.)

Na de hagyjuk ezt, koncentráljunk az ételekre.

Nagy meglepetések itt nincsenek.

Ahol egy élő legenda, Széll Tamás áll a pult mögött, az aprócska konyhában, ott sok hiba nem lehet.

Első fogás gyanánt mangalicapástétom érkezett salátával és savanyított hagymával, rusztikus kenyérrel – aki ebben hibát talál, az pontosan olyan, mint aki fanyalog a Mindenki Oscar-győzelmén. Intenzív ízű, a sokféle textúra miatt színes élmény az elfogyasztása.

A nem túl nagy alapterületből kihozták a maximumot, ennyi embert leültetni szerintem még egy fapados légitársaság mérnökeinek sem sikerült volna. A vendégek közel ülnek egymáshoz, de nekem például tetszett, hogy a szomszédos vadidegen társaságból megkérdezték, milyen volt a pástétomom.

(Mondtam, hogy fasza.)

A második fogásként rakott krumplit kértem, aminek az egyetlen szépséghibája az volt, hogy majdnem húsz percet vártam rá, ami egy készétel esetében furcsa. A jó hír, hogy csak én jártam így, mivel a korábban említett szomszédos asztalnál a két fogás között csak két perc telt el, szóval nem a bő negyed óra a sztenderd. Ahhoz képest, hogy a nyitás utáni harmadik napon jártam ott, a logisztikát szemmel láthatóan jól oldották meg, pörgött a hely, mint a ringlispiel.

1+1=3

Na de visszatérek a rakott krumplira, ami teljesen házias felfogásban készült, ahogy anyáink készítik, és az alkatrészek úgy álltak össze, hogy többé váltak, mint az alkotóelemek összessége.

Összességében nagyon kellett egy olyan hely, mint a Stand25 Bisztró, legalább egyszer, de inkább többször érdemes lesz kipróbálni itt egy ebédmenüt mindenkinek, aki gasztrofilnek tartja magát. Ráadásul az a terv, hogy hamarosan reggelizni is lehet majd itt, úgyhogy a Belvárosi Piac legforgalmasabb helye reggelente is Széll Tamásék bisztrója lesz.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.