Kung pao vörös csillaggal, szecsuáni csípős leves Mao módra: Kínában új szintre emelték a bizarrság fogalmát.

A kommunizmus, mint jó buli


A világ legfurcsább éttermeit összegyűjtő listánkba nem kerülhetett be, mivel a Kínai Kommunista Párt által fémjelzett ötlet annyira perverz és beteg, hogy az külön cikket érdemel. 2009-ben, a Kínai Népköztársaság megalapításának hatvanadik évfordulóján Pekingben hét olyan éttermet nyitottak, amelyek egyszerre kommunista élményparkok és étkezdék.

Pár nappal a 11. Népi Kongresszus lezárása után ismét reflektorfénybe kerültek ezek a bizarr intézmények: miközben a vendégek jókedvűen falatoznak, munkásoknak beöltözött színészek mozgalmi dalokat adnak elő, illetve a párt történetéből elevenítenek fel részleteket, mindezt a jól szórakozó publikum legnagyobb örömére. Arról nyílván nem nótáznak, hogy 1959 és ’62 között becslések szerint 30 millió ember halt éhen Kínában, és akkor meg sem említettük a politikai tisztogatások áldozatául esett milliókat. Ez nem olyasmi, amiről szívesen hall az ember, miközben négyezer forintnyi jüanba kerülő rákot csócsál.


Piros fényt, az nyugtatja!


Képzeljük el, hogy ’89-ben Magyarországon nem volt rendszerváltás, maradt az egypártrendszer, a demokráciát pedig az erotikával együtt meghagytuk a hanyatló nyugat ópiumának. Ha békén hagyják, szegény szocializmus 2000-re nyílván győzedelmeskedett volna, úgyhogy a regnáló párt az aranykorként tálalt dicsőséges Rákosi érát idéző éttermeket nyitna országszerte, hogy a derék magyar munkások népünk bölcs vezérei, valamint a baráti szocialista országok Nagy Testvérei, Sztálin, Castro, Mao állandóan éber tekintete alatt falhassák be a pörköltszaftos tarhonyát és a betűtésztás lebbencslevest, mozgalmi dalokat dünnyögve. Amivel mi csak eljátszunk gondolatban, az Kínában valóság.

Mi ezt a képet javasoljuk minden étterembe dekorációnak.

(forrás: Newsweek)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.