Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Pakisztán és India határán fekvő régió igazi lőporoshordó, ami nagy kár, mert a helyi kaja atomjó. A megoldás egy kasmíri étterem Budapesten: a hangulat szerencsére nem autentikus (értsd: békés), a kínálat viszont hiteles.

Kasmírról már írtunk nemrégiben, mint a világ egyik legveszélyesebb helyéről, úgyhogy külön örülünk, hogy most nem kell odáig elmennünk, ha kasmírit akarunk enni, elég, ha elmegyünk az V. kerületbe, ahol a Kashmir Divine Étteremben belekóstolhatunk az észak-indiai tartomány konyhájába.

Kasmír India legmuzulmánabb állama, ennek ellenére az étterem dugig van Buddha szobrokkal, de ez ne térítsen el senkit, a konyhában ugyanis valódi indiai szakácsok dolgoznak, és a felszolgált ételekkel kapcsolatban már nincsen semmiféle képzavar. Khudir Kousai, indiai származású úriember tökéletes magyarsággal fog bele a Himalája lábainál fekvő régió kulináris titkainak ecsetelésébe. Az indiai konyha olyasmi, amit szerinte büfészinten megvalósítani lehetetlen, ezért autentikus indiai konyhát csak éttermekben érdemes keresni. Amit a kifőzdékben árulnak, nem kerülhetnének annyiba, ha a receptben előírt fűszerek, hozzávalók mind benne lennének, mondja.

Kasmíri ételekben rendszerint olyan fűszerekkel fogunk találkozni, mint a sáfrány, kardamom, gyömbér, fahéj, de sok joghurtot használnak, ha pedig húsról van szó, akkor a kedvenc a bárány. Utóbbi oka az, hogy a muszlim lakosság aránya nagyjából 90 % feletti, és a muzulmánok malacot nem esznek, a bárány pedig olcsóbb, mint a csirke, ráadásul a hagyományok tisztelete nagyon fontos a világnak ezen a pontján. A bárány egyeduralma ne ijesszen meg senkit, a helyiek közel harmincféleképpen tudják elkészíteni favoritjukat.

Kasmíri nyelvlecke

Üdvözlet! Namaskaar!
Hogy vagy? Vaaray chivaa?
Éhes vagy? Tukkī pukh laggī yây?

Amíg a szomszédos régiók magaslati kősivatagok, mint például Ladakh, addig Kasmír egy völgyben fekszik, és ennek köszönhetően valóságos mezőgazdasági paradicsom. A vegetáriánus ételek errefelé rendkívül fontosak, a zöldségek, gyümölcsök könnyen elérhetők, így nem csoda, ha a naan és a rizs is zöldséges formában érkezik elém. Utóbbi neve pulao, és a rizst aszalt gyümölcsökkel – például barackkal - dúsították fel.

Az első igazán húzós fogás a rogan josh, ami távoli rokonságban áll a mi pörköltünkkel. Puhára, omlósra párolt falatnyi húskockák, sok szafttal, és jellegzetes indiai fűszerezéssel (többek között porított csili, koriander, kömény, garam masala, gyömbér). Eredetileg bárányból készül, mi most marhahúsos verziót kapunk – ilyen Indiában nem történhetne meg –, de nem panaszkodunk, sőt. Minden bizonnyal ez az a fogás, ami közel hozhatná egymáshoz Magyarországot és Kasmírt, egy kondér pörkölt és rogan josh többet érne, mint két kulturális évad néptáncegyüttesekkel és kortárs művészekkel.


A rizs és a naan mellé egy vega főételt is kapunk, ez pedig nem más, mint a Dum Aloo Kasmiri. Ez a főtt burgonya újrafogalmazása, és azok is nagy kedvvel fogják fogyasztani, akik egyébként rosszul vannak tőle. A kasmíri módi szerint sajttal töltik meg, és mellé fűszeres szószt tálalnak.
Indiai konyháról beszélni olyan felesleges, mintha azt mondanánk, hogy „európai konyha”, mivel ahány állam (28) és népcsoport, nagyjából annyiféle irányzat létezik. Kasmír – amely a kulturális különbségek és történelmi viharok ellenére India része – megéri, hogy megismerkedjünk vele. Óvatos duhajok kezdhetik a kasmíri pörkölttel, a rogan josh-sal, ráadásul nem kell hozzá túl messze menni: Kasmír egy darabja itt van Budapesten.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.