Bárki, aki arra vetemedett, hogy meglepje valami finomsággal a párját, és nem csak azért jár a konyhába, hogy kirabolja a hűtőt, hanem főzni is szokott, az pontosan tudja, hogy különböző műveletekhez különböző típusú késekre lehet szükségünk. Gyártók és szakboltok természetesen a lehető legnagyobb mennyiséget szeretnék rásózni a potenciális jelöltekre, de a helyzet az, hogy egy átlagos legénykonyha kevés késsel is tökéletesen működőképes, azok nem hiányozhatnak egy férfi kelléktárából sem. Lássuk, kik a nélkülözhetetlenek!

Szakácskés

A jó kés éles és jól fekszik a kézben, tartják a szakértők. A séfkések pengehossza 20 és 30 centiméter között változik, az anyaguk rozsdamentes acél. Súlyuknak és méretüknek is komoly szerep jut, nem azért ekkorák, hogy a séfnek legyen a legnagyobb. A súly megkönnyíti a vágást, és kevésbé fárasztja a kezet. Polgári konyhába nem feltétlenül kell 30 centis penge, bőven elég lesz 20-25 centiméter hosszúságú kés is. Univerzális szerszám, könnyen lehet vele szeletelni, aprítani, kockázni, vágni. Létezik külön csontozókés is, de ha csak vasárnapi szakácsok vagyunk, akkor felesleges arra is beruházni. Egy szép darab marhahús feldolgozása a nem megfelelő késsel borzalmas kínszenvedés tud lenni, de egy tisztességes séfkéssel gyerekjáték ez a művelet is. Hagyma felaprításánál például a penge markolathoz közeli részét használjuk, az ívelt penge pedig segít abban a kést „hintáztatva” teljesítsük a küldetést. A minőségi szakácskések nem kifejezetten olcsók, de ellentétben a mindennapi életben használatos tárgyaink 99.9 százalékával, egy ilyen kés egy életre szól, és nem kell 2 évente újat vásárolnunk belőle. A neten természetesen találtunk 10.000 Ft-nál olcsóbb séfkést, de ennyiért garantáltan nem lehet megbízható minőséget kapni. A plafon a csillagos ég, de 25.000 Ft-ért már biztos, hogy olyan kést viszünk haza, ami hosszú-hosszú évekig velünk marad. Otthoni használatra a rozsdamentes acélból készült kés tökéletes - kedvencünk, Anthony Bourdain A konyhafőnök vallomásai című bestsellere végén is így vélekedett – mindenképpen németet vagy japánt nézzünk ki, ebben a műfajban (is) verhetetlenek.

Hámozókés

Mint a séfkésnél - és minden más késnél is – itt is fontos, hogy olyan terméket vegyünk, ami a markolatnál nem illesztett, hanem egy darabból áll. A hámozókés éle enyhén ívelt, de vannak egyenes pengék is, a penge általában 6-10 cm hosszú. Mérete és kisebb súlya révén könnyebb csuklóból mozgatni, egy séfkéssel nyilvánvalóan brutális lenne egy almát megszabadítani a héjától. Eldobhatós verziót már kapunk 2000 forintért is, de a megbízható termékek 6000 Ft-nál kezdődnek.

Kenyérszeletelő kés

A recézett élű szeletelő kések vágás helyett tulajdonképpen inkább fűrészelnek, ezért lehetséges, hogy nem lapítjuk ki velük a kenyeret. Érdekes, hogy viszonylag új találmány: ma ismert formáját 1893-ban mutatta be a chicagói világkiállításon a német Friedrich Dick cége. A recézett pengének köszönhetően tulajdonképpen átreszeli a kenyérhéjat, és így nem tesszük tönkre a pékárut.

Ez lenne a kések szentháromsága, viszont ha sokat dolgozunk hallal, vagy például sajttal, akkor a halkés vagy a sajtkés is jól jöhet. Sajtkésből is többféle típus létezik – lágy és keménysajtokhoz, és létezik parmezánokhoz használt kés is. A halkések vékony, hajlékony pengéjű eszközök, a penge hossza 15 és 28 cm között változik. Pecások és egész halat (Iglo kapitány halrudacskáit nem számoljuk ide) kedvelők számára kötelez eszköz. A penge hossza és flexibilitása lehetővé teszi, hogy könnyedén leválasszuk a hús a csontok mellől. Az első 3 kés mindenképpen ajánlott, sőt, kötelező darabok egy férfiember konyhájában. A megfelelő szerszámok birtokában könnyebb dolgunk lesz, ha le akarjuk nyűgözni valami finomsággal életünk párját!

 Tele vagyunk hasznos és kreatív konyhai kütyükkel, csekkold őket!

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Életmód

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon