Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha egy sikeres sorozatban megjelenik egy kitalált termék, még ha az csak egy rajzfilmben szereplő márka is, azt előbb utóbb gyártani fogják. Így van ez Homer Simpson kedvencével is, a Duff sörrel.

Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne ismerné a híres amerikai rajzfilmsorozatot, a Simpson családot, amit szakadatlanul vetítenek szinte az egész világon. Az első részt 1989 decemberében adta le a Fox csatorna, és azt követően évről-évre egyre magasabbra ível a sárgabőrű emberkék népszerűsége. A férfiak többségének természetesen a családfő, Homer a kedvence, aki állandó magasröptű elmélkedésével szórakoztat, és sokakat valóban el is gondolkoztat. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a Men's Health magazin 2005-ös évtized filozófusa szavazásán Homer Simpson lett az első.

Az eddig 24 Emmy-díjjal jutalmazott sorozat nemcsak a készítőinek hozott hatalmas hasznot. A rengeteg póló, plakát és kabalafigura mellett, társasjátékokban, kártyajátékokban, ételekben és italokban is visszaköszön ez a sorozat. Persze, ha a rajzfilmben van egy bizonyos sör, melyről Homer Simpson sokszor könnyes szemmel és elérzékenyülve mesél - vagy énekel - akkor előbb-utóbb az is piacra kerül.

A Duff nevet viselő sörmárkát – mely az angol szlengben hasztalant is jelent – a sorozat írói találták ki, mely egy egyszerű, átlagos, és gyenge minőségű sört takar, ami mindenhol feltűnik, mivel állandóan reklámozzák.

A Guns N’ Roses basszusgitárosa, Duff McKagan az önéletrajzában megemlíti, hogy szerinte a sört róla nevezték el, mivel a sorozat készítői a rajongói voltak, ráadásul régen eléggé ismert volt túlzott alkoholfogyasztásáról. Hogy valóban így jött-e ez a név, azt igazából nem lehet tudni, azt viszont igen, hogy Matt Groening, a sorozat egyik alkotója már a kezdeti sikereket látva elhatározta, hogy soha nem fog engedélyt adni arra, hogy a való életben is piacra kerüljön a Duff sör, mivel el szerette volna kerülni, hogy a fiatalok a sorozatért való rajongásból kifolyólag rászokjanak az alkoholra. Ám a pénz nagy úr, így manapság már több különböző Duff is elérhető nemcsak a sorozat, hanem a sörkedvelőknek is.

Azonban mielőtt rátérnénk ezekre a sörökre, meg kell említenünk az Universal Studios felügyelete alatt gyártott Duff Energy Drink, mely a koffeines szénsavas üdítők szerelmesei szerint az egyik legjobb energiaital, amit valaha gyártottak.

És most jöjjenek a sörök. Elsőként a mexikói Duff, amiről szinte semmit nem lehet tudni, csak azt, hogy létezik. Ugyanis semmilyen sajtómegkeresésre nem reagálnak, hiszen jól tudják, hogy a törvények szerint nem lenne joguk ezt a márkanevet használni. Valószínűleg úgy gondolják, hogy ami Mexikóban történik, az Mexikóban is marad, hiszen a mai napig nem reagált a Simpson család rajzfilmsorozat jogait birtokló Fox csatorna erre a termékre.

Az ausztráliai Lion Nathan sörgyár elsőként csapott le a kínálkozó lehetőségre, és a ’90-es évek elején egyik legújabb termékeként dobta piacra, a szóban forgó Duff sört. Erre gyorsan és eredményesen reagáltak a 20th Century Fox ügyvédei, hiszen sikerült betiltatniuk. Annak ellenére, hogy a neves ausztrál cégnek számos egyéb márkanévvel futó söre szép számmal fogy, a mai napig keserű emlékként idézik fel, hogy nem palackozhatták többet a Duffot. A ritkaságszámba menő ausztrál sör a gyűjtők szemében egyre nagyobb értéket képvisel, például 19 darab ilyen bontatlan dobozost az eBayen 1100 dollárért lehet megvásárolni.

Ugorjunk most Európába, a pontosabban a közeli Németországba, ahol a Homer Simpson söre hatalmas sikereket ért el. The legendary Duff Beer néven futó sör 2010-ben a legsikeresebb új termék volt a német kereskedelemben. Tavaly pedig aranyérmet kapott a prémium minőségű termékeket díjazó DLG-től. Viszont, hogy a sörben érezhető kesernyés ízt a gyártó a saját bőrén is átérezze, az előbb említett Lion Nathan cég jogi lépéseket próbál tenni a 20th Century Fox studióval szemben abból kifolyólag, hogy ha ők nem gyárthatnak Duff néven sört, akkor más miért teheti meg. Ugyanis a németeknek sincs hivatalos papírjuk arról, hogy a Simpsonék által világhírűvé tett sört gyárthassák. Ez azonban nem tántorítja el a számos prémium sört gyártó Eschweger Klosterbrauerei-t, hiszen Európa szerte egyre több országban - reméljük hamarosan nálunk is - támadnak a sima, a vérnarancsos, és a grapefruit ízben kapható legendás Duff sörrel. Bár az utóbbi két fajta miatt Homer Simpson biztosan morogna, hiszen a sörnek sör íze legyen, ne pedig gyümölcs.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.