Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Újabb fejezetéhez érkezett a húsevők és vegánok háborúja.

Kezdjük a tényekkel. Múlt hétvégén Amszterdamban egy vegán fesztivált rendeztek, amelyen mindenféle vegán érdeklődésű emberek beszélgettek vegán ételekről és életmódról, miközben vegán finomságokat ettek és vegán dolgokról szóló előadásokat hallgattak. És akkor feltűnt egy copfos férfi, aki „legyél vegán és halj meg!” feliratú atlétában egy hatalmas darab nyers húst majszolva vonult végig a fesztiválon. Nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy sokkolja a jelenlevőket és konfliktust okozzon.

Ezt a videót ő maga posztolta pár nappal az esemény után.

Elég egyszerű lenne annyival elintézni a dolgot, hogy a fickó egy szimpla paraszt, de a helyzet ennél összetettebb. A módszere ugyanis sokkal inkább a vegán fanatikusoké, rendszerint ez a csoport az, amelyik demonstrációkat szervez a húsevés ellen, éttermek, hentesek előtt tüntet, és agresszívan agitál saját filozófiája mellett, és próbálja megszégyeníteni azokat, akik húst esznek.

Amit a holland férfi tett, az ennek pontos másolata. Elment egy olyan helyre, ahol a saját étkezési szokásaival ellentétes filozófiát vallók gyülekeztek, és igyekezett ráerőltetni saját értékrendjét másokra, miközben az ő étkezési szokásaikat kritizálta. A pólóján lévő felirat a húsevő megfelelője a vegánok mantrájának, mely szerint a húsevés gyilkosság. Szóval összetett és komplex dolog ez, és talán nem is a húsevés vs vegán életmódról szól, hanem a vegánok egy szélsőséges, tálibokat idézően elvakult csoportjának módszereiről.

A fesztivál szóvivője az Independentnek azt nyilatkozta, hogy „noha nem tilos húst enni egy vegán fesztiválon, a vér és a zsír látványa sokakat sokkolt. Sok idős ember és gyerek volt a fesztiválon, sőt éppen egy gyerekeknek szóló program zajlott”.

A Sv3rige nevű felhasználó két asszisztenssel és egy operatőrrel sétált körbe a fesztiválon, amíg a rendőrség kérdőre nem vonta (a rendőröket egy vegán látogató hívta ki a helyszínre). Mivel nyilvános helyen nem törvénybe ütköző húst enni, így nem tartoztatták le, de a helyszínt ezek után elhagyta.

A férfiről a holland sajtóban megjelenő cikkek azt állították, hogy hússal dobálta a fesztivál résztvevőit, de szerinte semmi ilyesmi nem történt. Sw3rige azt állítja a videóban, hogy minden vegán alultáplált, ami annak köszönhető, hogy nem jutnak B12 vitaminhoz. Ez a vitamin a vegán életmód körüli viták egyik sarkalatos pontja, de könnyen megoldható a pótlása táplálékkiegészítő termékek formájában.

Mi is beszámoltunk arról a márciusi eseményről, amikor egy torontói étterem előtt vegánok tüntetése zavarta meg az étterem vendégeit. A demonstrálók „Gyilkosság” feliratú molinókat lóbáltak a vendégek arcába és igyekeztek mindent megtenni, hogy kellemetlenné tegyék az estéjüket.

Ahogy említettük, szerintünk ez a friss amszterdami eset elsősorban nem arról szólt, hogy a vegán vagy a húsevő életmód az egészségesebb, hanem arról, hogy melyik csoport tagjai nagyobb seggfejek. Mindkét említett akció csak provokálásra, sokkolásra jó, nem indít el semmiféle párbeszédet, és ilyen módszerekkel aligha fogják meggyőzni egyik csapat tagjai a másikat az igazukról. Persze lehetséges, hogy nincs igazunk, és a hangos, agresszív módszer igenis célravezető.

Te mit gondolsz?

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.