A Czetis Ház központi helyisége a gyönyörű főzőüsttel igazán meglepő látvány az álmos kis fejér megyei falu egyik jellegzetes sváb házában.

Szár község vidéke az ősidők óta lakott környék, maga a falu pedig egészen az Árpád-korig vezetheti vissza történelmét. A török uralom idején a település átmenetileg elnéptelenedett, majd a XVIII. században német betelepítésekkel sváb faluként született újjá. Régebbi házai a főutcán tipikus sváb hosszú házak - ezek egyikében működik a Czetis Ház Pálinkamanufaktúra.

Az igényesen felújított (sőt: valójában alapjaira visszabontott és eredeti jellegéhez hűen visszaépített) épületben és a központi helyiségben csillogó-villogó látványfőzőben  van is meg nincs is EU-s beruházási támogatás. A ház restaurációja, az étterem és a konyha  kialakítása és persze a gépészet beállítása a vidéki turizmus fejlesztését célzó pályázat segítségével történt, de a Czetis Ház néhány évvel újjáépítése után már abszolúte piaci alapon cserélt gazdát. Ugyanaz a család vásárolta meg, akik az innen alig húsz kilométerre lévő vértessomlói President Pálinkaszalont üzemeltetik, ők viszont már támogatás nélkül indították el (pontosabban újra) második pálinkaműhelyükként a helyet.

Az étterem napi nyitvatartása megszűnt, de a konyha megmaradt, kiszállításra és az itt zajló rendezvényekre főznek benne. A földszinti és emeleti termekben esküvőkön, céges bulikon száz fő felett is tudnak vendégeket fogadni. A főzőműhely pedig szezonban ma is teljes erővel üzemel: részben a saját márkás, minőségi pálinkák készülnek benne, részint

A jelenlegi tulajdonosok először saját furmintszőlő-cefréjüket főzették ki a modern, stabil minőséget garantáló berendezésén. Közben megtetszett nekik a ház is, a gép is - 2017-ben, amikor eladásra került a komplexum, megvették a házat. Úgy döntöttek, nem számolják fel a brandet, hanem Czetis név alatt továbbra is sokféle gyümölcsből, sőt: sörből is készítenek pálinkákat, párlatokat.

A Czetis Ház pálinkaműhely is kifejezetten kicsinek számít a hazai főzdék között. A gép 150 literes, kisebbik üstjét elsősorban a bérfőzetők veszik igénybe, a hordónyi mennyiségeknél jól jön, hogy nem kell feleslegesen felfűteni egy indokolatlanul nagy tartályt. A mennyiség természetesen nem mehet a minőség rovására; a bérfőzésnél is száz százalékos a technológiai fegyelem és a főzőmester az ügyfeleket is folyamatosan igyekszik a minőség, a helyes alapanyag-előállítás és kezelés irányába terelni.

A gép nagyon szép és nagyon megbízható, működését számítógép vezérli

Ottjártunkkor épp az éves nagy karbantartás zajlott, a csövön nem pálinka folyik, csak az átmosó víz

A Nautilus hajócsavarja? Nem, a Czetis ház főzőüstjének keverőlapátja

A földszinti rendezvényterem fókuszában álló profi, lengyel gyártású látványfőző gép számítógépes vezérléssel működik és minden elképzelhető hozzáférési pontján visel egy-egy NAV-os plombát. Ezekből összesen 148 darab van, de még így, fura kis műanyagdíszeivel hatóságilag feldíszítve is képes megjelenésében a pálinkafőzés legnemesebb hagyományait megjeleníteni. A gépből kikerülő pálinkák az utókezelés (pihentetés, hígítás) után kézi palackozással és kézi címkézéssel kerülnek kereskedelmi forgalomba; részben éttermek asztalaira, részben magánvásárlókhoz.

Kifogástalan minőségű italok készülnek itt, melyek bármilyen eseményen, bármilyen miliőben megállják a helyüket. A tulajdonosok egyik legkedvesebb története nem is igazán, sőt; igazán nem a highlife-hoz kötődik. A cég egyik partnere az értékesítésben egy benzinkúthálózat, ahol a normál kiszerelések mellett a kassza mellett, minipalackban is meg lehet venni a pálinkákat. Amikor az egyik vidéki kútnál extrém módon megugrott az apró üveges sörpárlatok forgalma, odatelefonáltak, hogy mi történt, miért fogy látványosan több pont ebből a négycentesből.

Czetis sörpárlat, igen széles szociográfiai skálán ábrázolható rajongótáborral

Kiderült, hogy nem elszámolási hiba történt, hanem a mini söresszenciának van egy lelkes rajongója. Mégpedig egy helyi hajléktalan, akinek élete egyetlen luxusát (reméljük, csak átmenetileg) a Czetis Ház 0,04 literes sörpárlata jelenti. Nehéz idők ide vagy oda, ő bizony annyira beleszeretett ebbe a mesterműbe, hogy még szélsőséges élethelyzetében is ragaszkodik hozzá. Legalább ezen az egy téren nem enged a minőségből akkor sem, amikor már szinte minden másról le kellett mondania. Hát el lehet képzelni ennél nagyobb elismerést egy pálinkafőző mesternek?

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.