Öt remek budapesti étterem baráti társaságoknak

A mexikóitól a grúzig, a szerecsentől a bestiáig.

Mondjuk, hogy négyesben készültök vacsorázni, te a legjobb barátoddal, és a barátnőkkel, feleségekkel. Vagy mondjuk, hogy hatan-heten készültök megünnepelni egy jeles alkalmat, vagy csak úgy szimplán ünnepelni, hogy az élet szép, süt a nap, és mindenki jól van. Ilyenkor érdemes olyan helyet nézni, ami garantáltan nem fogja elrontani a hangulatot, ahol nem futsz bele rosszkedvű, mindent elrontó személyzetbe, és ahol nem mellékesen kiváló a konyha.

Dobrumba

Ezt a helyet nagyobb baráti társaságoknak ajánljuk, a hely ugyanis pezseg, mint a legjobb champagne-ok. Az energia vibrál, a zene hangos, de a te társaságod is pont ilyen, úgyhogy bele fogtok illeni az atmoszférába. Az első és a hátsó teremben is elférnek nagyobb társaságok, a dizájn urbánus és pestiesen és kiszámítottan kopott, de közben boszorkányosan eredeti. A személyzet nagyon fiatal, de roppant kedves, mintha nem is szakmabeliek lennének, csak éppen felszolgálnak egy kicsit a diplomaszerzés előtt. A konyha ekletikus, minden az Araráttól az Atlaszig, vagyis van itt grúz, libanoni, zsidó és arab konyha.

A legjobb, hogy olyan fogásokkal van tele, amelyeket könnyen meg lehet osztani egymással, egy hatalmas éttermi pikniket generálva. Mártogatósok, sajtgolyók, krémek, kenyerek, lepények, plusz a főételek is nagyon rendben vannak, főleg a csirke tagine meg a shakshuka. Asztalfoglalás kötelező, beesve a lehetetlenséggel határos asztalhoz jutni.

Több infó itt.

Két szerecsen

Ez a hely a remek konyha, az egyedi atmoszféra és a profi kiszolgálás példaértékű kombinációja. Régóta járunk ide, de eddig nem tudtak olyasmit tenni, amivel kiszerettünk volna belőle. A konyha kozmopolita, nagy adag mediterrán beütéssel.

Ha a legjobb barátot és a csaját hívnánk meg vacsorázni (vagy a legjobb barátnőt és a pasiját), ez remek választás, de itt is foglaljunk előre, és kérjük az asztalt az ablakokhoz közel, az étterem utcafrontra eső részébe. Kedvenc a marokkói bárány fasírt joghurtos uborkával és a grillezett kecskesajt zöldalma-pürével, mézes dióval.

Több infó itt.

Tereza

Nem kell a Nagymező utcából kilépni, ha a Terezát vennénk célba. Amikor a Dobrumbánál azt dicsértük, hogy kiváló hely, ha a megosztós, nagy közös evést preferáljuk, akkor ugyanezt a Terezánál is piros ponttal jutalmazzuk. Ez a nyáron nyitott, tehát szinte ropogósan friss étterem eddig soft opening üzemmódban ment, és csak október 12-én volt a hivatalos nyitása, így most még azzal is fel lehet vágni, hogy mennyire új helyre viszed a társaságodat. A Tereza a mexikói konyha új katedrálisa, a konyhában egy mexikói séffel, Jorge Martinezzel.

Mesés guacamole, ravaszul összerakott tacók, sok koriander, és sok egyéb autentikus fogás, ami túlmutat a mexikói street foodon ízletes, de relatíve szűk területén. A Terezát nem kifejezetten randikra, inkább nagyobb társaságoknak ajánljuk (ismét a la Dobrumba), a mexikói finomságok nagy ízeihez hangos atmoszféra dukál. Asztalfoglalás ajánlott, de aki biztosra akar menni, annak ezt nem is kell külön mondani.

Több infó itt.

BP BARbq

Amikor a női energiáktól kicsit elszakadnánk, és mindennél jobb lenne egy „haverok egymást közt” típusú este, akkor ennél a helynél aligha kellhet jobb. A berendezés nincs túlbonyolítva, de a férfiakat ez úgysem érdekli, főleg ha az ennivaló rendben van – márpedig az itt nagyon rendben van. Ha van vega és vegán a haverok között, akkor nem ide kell jönnötök, de egyébként ez a hely maga a kulináris Wakanda, ahol bal kézzel tolhatod magadba a szaftosabbnál szaftosabb bbq húsokat, jobbal pedig a sört vagy a koktélokat.

A lazaságnak egy olyan hangulata lengi be itt az alsó és a felső szintet, ami ritkaságnak számít Budapestben, és ebben nagy szerepe lehet a hely két urának, a tetovált séf Serának és a koktélfelelős Rolandnak.

Több infó itt.

Bestia

Hedonista, nagyvárosiasan odacsapós este kiváló kiindulópontja lehet a Bestia. Mi főleg ebédmenükért járunk ide, mert közel van a szerkesztőséghez, de tudjuk, hogy a bestia egy éjszakai állat, igazán este kel életre. Egy vegyes – értsd nőkből és férfiakból álló pörgős este simán kezdődhet itt, ugyanis a konyha remek: kozmopolitán színes, ahol a húsimádók, a könnyű és nehéz fogások kedvelői, vegánok mind megtalálhatják a számításukat.

Miért mondtuk, hogy tökéletes kilövőbázis egy estéhez? Azért, mert folyékony fronton is erősek: jó a csapolt sör kínálat, és boszorkányosan jó koktélokat is készítenek. És akadnak asztalok, ahol tizenöten is elfértek, szóval itt az sem akadály, ha nagy a társaság.

Több infó itt.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon