Ha már marhahús, akkor legyen hazai – mondják a Szürkemarha Vigadalom szervezői. A héten induló gasztrofesztivál ingyenesen látogatható, és egy halom programot kínál.

Az elmúlt években reneszánszukat élik az őshonos magyar fajták – gondoljunk a Zuckerberg által előidézett pumilázra –, de az ehető fajták is előtérbe kerültek, nevesül a mangalica és a szürke marha.

Előbbivel kolbász és sonka formában egyre többet találkozhatunk a lokális alapanyagokat kötelező arculati elemként használó bisztrókban, de szélesebb ismertségről, felhasználásról nem beszélhetünk. A roppant szimpatikusan kinéző, szőrös-bundás mangalica egyébként kiváló húst ad, nem véletlenül vásárolják fel serrano alapanyagnak spanyolok – sőt, a kilencvenes években tulajdonképpen egy ibériai cégnek köszönhettük, hogy a fajta megmenekült a kipusztulástól.

A magyar szürke marha körül kezdenek bionikus energiák mozgolódni, ennek jele a szeptember 13-án kezdődő Szürkemarha Vigadalom, melynek nem titkolt célja a fajta népszerűsítése, és az, hogy a hazai ebédlőasztalokra kerüljön vissza a jó minőségű szürkemarha-hús.

Egy kis történelem

Nagyjából a második világháborúig a fajta húsa egész Európában prémiumterméknek számított, amely annyira keresett volt, hogy a legendák szerint külföldön még hamisították is. A levágott marhán rajta kellett hagyni a farkát, így bizonyítva hitelességét: a magyar fajta farkának színe ugyanis fekete. Pár élelmes üzletember fekete festékkel próbálta kielégíteni az igényeket.

Az ingyenesen látogatható vigadalmon debütál a Magyar Szürkemarhát Tenyésztők Egyesületének támogatásával létrejött szürkemarha-szakácskönyv, amelynek a szürkemarha-hús magyar konyhákba való visszavezetése a célja, hiszen a legtöbb magyar háziasszony nincs tisztában a hús elkészítésének változatos módszereiről.

A vigadalom egyik fő célkitűzése a régi és újszerű elkészítési módok és megismertetése a laikusokkal és a szakmával; minden standon elvárás lesz az adott ételtípushoz igazodó szürkemarha-hús elkészítésének bemutatása is. Ezt a törekvést egy olyan rendhagyó főzőverseny erősíti majd, melynek során minden kitelepülő megmérettetik egy séfekből és gasztrobloggerekből álló zsűri előtt, a legkiemelkedőbb pedig elnyeri a „Vigadalom legjobb konyhája” címet.

Tehát: 2013. szeptember 13–15., Vajdahunyad vára. További információk itt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tíz éve feltöltött egy fürdőszobai szelfit, most 475 ezer követője van

További cikkeink a témában