Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Azt persze előre szeretnénk leszögezni, hogy mértéktelenül piálgatni minden, csak épp nem egészséges. Viszont, ha már egyszer bebaszásra kerül a sor, akkor csináld okosan és körültekintően, hogy aztán ne legyen horror a másnap és a legkevésbé viselje meg a szervezeted.

Nézzük hát meg akkor azt a kereken 10 darab jó tanácsot, amit minden tudatosan alkoholizálónak érdemes megfogadnia.

1. Kerüljük a cukros löttyöket! Lehetőleg ne keverd a piát magas cukortartalmú üdítőkkel, energiaitalokkal. Ha hígítani akarod, használj inkább sima vizet vagy friss gyümölcslevet hozzáadott cukor nélkül.

2. Minél tisztább, annál jobb! A vodkát, a gint és a világos sört könnyebben dolgozza fel a szervezeted és kevesebb kalóriát tartalmaz, mint mondjuk a whisky.

3. Ne keverd! Valószínűleg már te is tapasztaltad, hogy a különböző alkoholos italok mixelésének általában rókázás (de legalábbis fejfájás és émelygés) a vége. Akármilyen nehéz is dönteni, ragaszkodj egyféle italhoz egész este, másnap hálás leszel érte.

4. Néha tarts hosszabb szüneteket! Határozd el magad és néhány napra vagy hétre függeszd fel az alkoholizálást! A májad lájkolni fogja a szabadságot.

5. Táplálkozz okosan másnap! Ha másnap reggel kivan a gyomrod a piától, próbálj meg valami egészségeset enni, például tojást és gyümölcslevet. Hidd el jobban jársz, mintha valami zsírosat ennél, hiszen az már régen nem fogja "felszívni a piát", amit előző este magadba döntöttél.

6. Egyél mielőtt iszol! Üres bendővel elindulni bulizni elég nagy hülyeség. Ha eszel előtte valamit, sokkal nagyobb eséllyel előzheted meg az émelygést és a gyomorpanaszokat.

7. Eszegess valamit piálás közben! Ne csak a szeszt told magadba egész este, hanem valami szilárd kaját is nyomjál mellé!

8. Igyál vizet! Előtte, közben és utána is. Biztosan te is tudod, hogy az alkoholfogyasztás dehidratációhoz vezet. Egy-egy pohár víz a rövidek között segíthet megelőzni a kiszáradás mellékhatásait.

9. Egyszerűen igyál kevesebbet! Baromira egyszerű, meg kell tanulni nemet mondani. Gyakran azon múlik minden, hogy azt az utolsó pohárkával még legurítod vagy meg tudsz állni előtte.

10. Pótold a vitaminokat és ásványi anyagokat! Persze attól ne várj csodát, hogy hulla másnaposan benyomsz egy C-vitamint, ám ha erre a részletre is odafigyelsz, máris tettél valamit a könnyebb másnapért.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.