Tíz étel és ital, amit lehet, hogy eddig rosszul kértél az étteremben

Amikor valamilyen külföldi fogást kérünk, netán autektikus francia, spanyol, olasz vagy akár görög étteremben kajálunk, van, hogy megjelenik néhány verejtékcsepp a homlokunkon.

És a helyzet az, ha nem muszáj, nem adnánk meg azt az örömöt a pincérnek (aki amúgy lehet, hogy szintén rosszul tudja az adott étel vagy ital kiejtését), hogy percekig kacagjon a kiejtésünkön.

Hogy mi a megoldás?

1. Szemérmetlenül, a legnagyobb magabiztossággal állítjuk, hogy márpedig azt úgy mondják, ahogy mi.
2. Lányos zavarral, ahelyett, hogy bármit mondanánk, csak rámutatunk a kajára: "Ezt kérném!"
3. Megtanuljuk ezeknek a gonosz szavaknak a helyes kiejtését, és súlyosan leoltjuk bármelyik haverunkat, ha rosszul mondja őket.

Nézzük, mik a leggyakoribb kiejtésbarbár kaja- és italnevek ma Magyarországon - Ti pedig bátran küldjetek további példákat, hogy bővíthessük a listát!

1.Croissant

Ma már nincs pékség, ahol ne lehetne kapni....mit is? Egyszer hallottam a büfénél, hogy 'kroiszantot'. De jobb, ha egy életre megjegyezzük: Egy KROÁSZAN-t szeretnék! Ha még picit franciásan is ejted, akkora zseniál leszel.

2. Cordon Bleu

Tipikusan az a kaja, amit az éttermek megállítótábláin is ezerféleképp látunk kiírva. Leginkább rosszul.
Merthogy ez a sajttal és sonkával töltött rántott borjúszelet nem GORDON és még csak nem is kék, azaz BLÚ, hanem KORDON BLŐ.

3. Gnocchi

Ez a krumpli alapú tésztaféle - ami mellesleg olasz eredetű, komoly nyelvi kihívásokat okozhat. Igazából annyi buktatója van legalább, mint egy háromismeretlenes egyenletnek.
A lényeg, hogy a gnocchi nem 'gnokkhi', 'nyoccsi' vagy 'gnyokki',  hanem csak simán NYOKKI.

4. Crème brûlée

Kevesebb hibafaktor, de ha hűek akarunk leni a kiejtéshez, akkor nem krém brülé, hanem KREM BRÜLÉ, a visszafele dőlő ékezet miatt.

5. Camembert

A t-t, csakúgy, mint a croissant-nál nem ejtjük a szó végén. Így lesz belőle KÁMAMBER, ami az egyik legmegosztóbb sajt az komolyabban érlelt vagy kéksajtok mellett.

6. Bruschetta

A mediterrán országok, és főként az olaszok előétele nálunk is divat lett, bár a hagyományos pirítós plusz fokhagyma és olívaolaj kombináció mellett azért mi, magyarok jobban szeretjük a felturbózott változatokat. Bátran jöhet rá a lilahagyma, a bacon, vagy a kolbász...

Bármi legyen is rajta, sose lesz belőle 'brusetta', vagy 'bruszetta', hanem marad BRUSZKETTA.

7. Sauvignon blanc

Napjaink egyik legnépszerűbb fehérbora a sauvignon blanc. Friss, szomjoltó, vágott füves, egreses, bodzás, olykor pedig trópusi gyümölcsös aromái annyira behízelgőek, hogy nincs hozzá fogható. Szomorú, de még nívós borbárokban is rendre rosszul ejtik. A bort ugyanis nem szAvinyon-nak, és nem blanK-nak kell ejteni, hanem SZOVINYON BLAN-nak.

8. Latte macchiato

Ha szereted a kávét, és nem akarsz idétlenkedően olaszoskodónak tűnni, hagyd e 'latte maccsiátót'. Kérd inkább úgy, hogy LÁTTE MÁKKJÁTÓ.

9. Ciabatta

A fehér kenyér, vagy a baguette (BÁGETT) már nem menő. Jött helyette a ciabatta, ami igazából CSABATA.

10. Brownie

A világ egyik legegyszerűbb, de mindemellett nagyon finom sütije a brownie. A lényeg, hogy semmiképp ne ejtsd 'bróninak' vagy 'brovninak', hanem hívd BRAUNI-nak.

Persze annál, hogy hogy ejted a nevüket, sokkal fontosabb, hogy szeresd, és élvezettel kóstold mindegyiket, mert jól elkészítve bármelyik lehet a nap fénypontja.

(via Nosalty)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon