Újpest új burgere: Központ Bisztró

A burgerek népszerűsége még mindig töretlenül halad előre, így természetes, hogy ha újonnan nyilik egy hely, a kínálatban megjelenik ez a nagyszerű szendvics is. Most megmutatjuk, Újpesten hogyan csinálják.

A helyszínen Galajda Péter fogad, aki a tulajdonosa és az üzletvezetője is a bisztrónak. Az övé egy másik, Budán lévő burgeres hely is a Kolosynál, de ott azért más koncepcióra fűzték fel a dolgokat, mint jelen esetben a Központ Bisztróban. Itt a cél az, hogy a környékbeliek tudjanak egy jót enni, értve mind az árakra, mind pedig a minőségre.

Péternek persze nem ez az első találkozás a vendéglátó-iparral, hiszen már jóval korábban is ebben a körben tevékenykedett, amikor szépen lassan megérett benne az elhatározás, hogy itt kéne nyitnia egy helyet. Ez bejött, most pedig már ott tartanak, hogy a mellettük lévő téren faházat is tudnak állítani, ahol kézműves sörökkel és quesadillával támadnak a focivébé idejére.

A beszállítók kiválasztása is gondossággal történt, a hús például üdítő kivételként egy békásmegyeri hentestől érkezik, a zsemlét pedig saját recept alapján az Arzenál pékség szállítja. Ezen a ponton át is tesszük a székhelyünket a konyhába, ahol Gál Zsolt fogad minket, akit a Rosinantéból ismerhetünk, de a bisztróban is besegít heti pár alkalommal.

Két burgert készítünk el az ő vezényletével, az egyik egy klasszikus sajt-bacon verzió, a másik viszont egy nem annyira megszokott vega megoldás lesz – lásd a képgalériát fentebb. Ez utóbbinak az alapja egy gomolya, trappista, és camembert szentháromságot tartalmazó sajt-pogácsa, amely kívülről pluszban magvakkal van megszórva, így kerül a sütőlapra. Mellé pattant a kb. 15 dekás húspogácsa, amelynek a lelke 80% marhacomb és nyak, valamint 10–10% szalonna és vesefaggyú, plusz a fűszerezés, már előre bekeverve.

Amíg azok sülnek, a bucik is kapnak egy kis pirítást, majd elkezdődik az összeszerelés: az alapra kap mindkét verzió egy-egy szelet salátát, majd érkezik a házi hambiszósz a húsoshoz, valamint egy tejföl alapú szósz is előkerül a sajtoshoz. Erre kerül a hús, illetve a sajtpogácsa, illetve időközben a grill lapon kezdett sütkérezni pár szelet bacon, valamint formabontó módon erre került a cheddar is, ami így jóval gyorsabban meg is olvadt, mint mondjuk a pogácsán tette volna.

A vega verzió sem fejeződött be, mivel Zsolt tovább bolondítja még egy kis korianderes pesztóval, majd érkezik bele egy kis paradicsom, valamint uborka is. Ha teheted, kérj bele extrának egy kis sült hagymát is, a textúrák miatt nagyon jót fog tenni. Köretként jön egy kis káposztasaláta, melyet előtte lesóztak és úgy törtek meg, plusz egy jó adag házi chipsburgonya, saját fűszerkeverékkel meghintve. És ha ez még mindig nem lenne elég, kapunk egy kevés méltatlanul hanyagolt csírát is a salátánkra, ami egyrészt baromi jól néz ki, másrészt pedig egészséges is, frankón mondom!

A Bacon & Cheese burger (1390 Ft) nagyon jól hozza a klasszikus ízvilágot, a zsömléje pont jó állagú, a húspogácsa pedig, annak ellenére, hogy a laposabb alakúak családjába tartozik, remek ízzel rendelkezik, csakúgy, mint a szósz, és a sajt-bacon, mely egybefogja az egész szendvicset. A Vega (1390 Ft) viszont ennél sokkal különlegesebb volt, ugye láttunk már sajtsteakes burgereket, de itt a háromféle sajt, plusz a megpirult magok a külsején egészen egyedi kombinációt hoznak létre, szóval hiába tűnik egyesek szemében szentségtörésnek a vegaburger, ha valahol, akkor itt érdemes kipróbálni.

Zárásként pedig, ha ez még mindig nem lenne elég, rámentettünk egy-egy jóféle Kaltenecker-féle kézműves sörre: Totyi egy kávésra, jómagam pedig egy IPA-ra; és ekkor jöttek csak a desszertek! Krémes eperrel, kávés sajttorta, és túrós rétes, frissen a sütőből, mely után már csak szuszogni tudtunk. Ezen pont elérését ajánlani tudom csak mindenkinek, hiszen amint bebizonyosodott a Központ Bisztróba érdemes betérni, ha jó burgerekre vágyunk a környéken!

Természetesen rád is gondoltunk, úgyhogy ha megkóstolnád a fentebb említetteket, két darab 2500 forintos kupont tartogatunk egy-egy főnek, akik megválaszolják a következő kérdést:

Mi az alapja a vegaburgernek a Központ Bisztróban?

A. Csicseriborsó
B. Grillezett sajtpogácsa
C. Salátamix

A választ július 2-a szerdáig Központ Bisztró jeligével küldd el a jatek@player.hu emailcímre. A győztest emailben értesítjük. Sok szerencsét!

(Fotó: Tóth István)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon