Véres hurka rulez!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mortagne au Perche-ben, ebben a francia kisvárosban március közepén két napon át minden a véres hurkáról, vagyis a boudin noir-ról fog szólni, hiszen ekkor rendezik meg az éves hurka fesztivált.

A dél-normandiai városkába közel hatszáz hurkakészítő fog özönleni, hogy a szervezők és a közönség előtt is megmutassák tudásukat. 1963 óta minden évben ide zarándokolnak a húskészítmény hívei, hogy együtt hódoljanak szenvedélyük tárgya előtt. A legfinomabb hurkát a magukat a Véres Hurka Lovagi Társaságának (La Confrerie des Chevaliers du Goute Boudin) nevező egyesület elöljárói választják ki.

Kalandra fel!

  • Hova? Mortagne au Perche
  • Mikor? Március 17-től 19-ig
  • Website Foire au Boudin

A legrégibb hurka recept egy ókori i.e. 4. század táján íródott szakácskönyvben található, melynek neve De Re Coquinaria – a főzés művészetéről. Apicius művében fenyőmag, sok főtt tojás, és még több hagyma szerepelt a hús mellett. A hurka valamilyen formában szinte minden nép gasztronómiai kultúrájában megtalálható, sőt, sokszor tájegységenként is változnak a receptek. A véres hurka mellé mifelénk a pálinka passzol és a fehér kenyér, Mortagne au Perche-ben viszont a calvados és az alma a nyerő.
Popkulturális érdekesség, hogy a véres hurka már halálos áldozatot is követelt: 1975-ben egy ötvenéves angol kőműves, Alex Mitchell szó szerint halálra röhögte magát a Goodies című sorozat egyik jelenetén. A szkeccs egy skót önvédelmi stílusról szólt, amelynek lényege, hogy a harcos véres hurkával védi meg magát támadóival szemben. Mitchell özvegye levelet küldött a társulatnak, melyben köszönetét fejezte ki a tagoknak, hogy férje utolsó perceit olyan boldoggá tették.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.