Veszett kutyák és sok lengyel – A Gdansk könyvesbolt és büfé a hónap felfedezése
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A lengyel és magyar kultúrkörök metszéspontjában, fizikailag meg a Bartók Béla körútón található a Gdansk könyvesbolt és büfé, amit innentől csak Gdansknak fogok nevezni.

A Gdanskot Szepessy Ákos képzőművész és lengyel származású felesége nyitotta nagyjából három hete. Egy mini kultúrkohóról beszélünk, ami méreteit tekintve ugyan apró, de nagyon nemes küldetést teljesít. Nem szép dolog egy könyvesboltról ilyesmit írni – ám mivel ez gasztrórovat, ezért érthető a kulináris megközelítési módszer –, de itt nem csak könyveket lehet lapozgatni és olvasni, venni, hanem lehet enni és inni is. Én például tök véletlenül keveredtem le, és nagyon gyorsan egy úgynevezett veszett kutyát toltak elém az én drága jó barátaim, ami nem más, mint egy felespohár alján málnaszörp, azon vodka, majd belecseppentenek még a végén egy kevés tabascót. Ha ezt valaki nekem elmeséli, mintegy teoretikusan, nyilván elutasítom, a vodkáért nem vagyok oda, mióta egyszer összeestem tőle még gimiben, a málnaszörpöt meg szódavízzel szeretem.

Annyit tudok, hogy a lengyelek nagyon komolyan veszik a vodkát, és imádják gyümölcsökkel ízesíteni, így a lengyel–magyar barátság előtt tisztelegve elfogyasztottam a veszett kutyát, majd kisvártatva egy újabbat. Lengyel sör egyelőre nincs mellé, talán lesz, de van Köleses, mert Szepessy is jászdózsai. Ha megéheztünk, nagyon pofás tálat tudnak készíteni pirítóssal, savanyított zöldségekkel és heringgel, de van oscypek, azaz lengyel füstölt juhsajt, csöröge, és mindezek nagyon baráti, 650 és 1000 forint körüli összegekért. Ez a lenti tál, ami egy kaszubski módra elkészített hering, kisvodkával 650 forint. Csudaszép lengyel tapastál, tök jó áron.

Nehéz megfogalmazni, hogy mitől jó és szerethető hely az önmagát mackó büféként definiáló Gdansk, de határozottan az. Talán a többszörös mash up miatt van, mert egyszerre lengyel és magyar, meg könyvesbolt és büfé. A Bartók Bélán határozottan könnyű elsétálni mellette, szóval figyeljünk, és keressük a mérleget a kirakatban. Mi a magunk részéről beszúrtunk egy újabb rajzszöget a budai gasztrótérképünkre.

Cím: Budapest XI., Bartók Béla út 46.

(Fotó: hivatalos Facebook-oldal, Kovarszki Andrea)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.