Elérkezett a terhesség utolsó, s egyben legrettegettebb napja: a szülés! Apaképzőnk negyedik részében segítünk, hogy a pánikból boldogság, az idegeskedésből izgatott készülődés váljék minden apuka számára.

Elfolyt a magzatvíz

Matematikai pontossággal ritkán szül egy anya, de ha mégis így tenne, akkor a kiírt napon befekszik a kórházba, és forgatókönyv szerint vajúdni kezd, majd kitol egy gyermeket. Jellemzőbb, hogy a magzatvíz olyan idióta helyeken folyik el, mint egy cukrászda vagy a Városliget, és roppant szerencsésnek tarthatod magad, ha mindez mégis otthon történik.

Bár ijesztőnek tűnhet egy nagy adag víz a padlón, akkor sem kell úgy nekilódulni, mintha a sátán üldözne. Tessék szépen felöltözni, a – lehetőleg előre bekészített – kórházi táskát megfogni, hívni egy taxit vagy beülni egy autóba, és kényelmesen elkocsikázni a választott intézménybe. A rendőrök már egyébként sem engedékenyek, ha kórházba menet, várandós nővel az anyósülésen léped túl a sebességhatárt, ilyen extrém esetben is fapofával írnak feljelentést vagy nyomnak a kezedbe egy vaskos csekket.

Mi történik pontosan?

A szülés nemes egyszerűséggel szólva a magzat világrahozatala a terhesség záróakkordjaként. A megrepedt magzatburokból elfolyik a magzatvíz, ezt pedig a szülés három szakasza követi. Az első a tágulási szakasz, amikor a méhszáj kinyílik, és kialakul a szülőcsatorna. A második a kitolási szakasz, amikor a magzat kijut a benti kényelemből a kinti káoszba. A harmadik a méhlepény megszületése.

Apás vagy apátlan?

Többen fáznak a vér és egy szülőszoba együttes látványától, mint ahányaknak élete álma bejutni egy ilyenbe (utóbbit nőgyógyásznak hívják), de átlagos, irányított szülés esetén egy férfi választhat, hogy bemegy a szülőszobára, vagy nem. Az apás szülés egyre divatosabb, és még olyanok is bevállalják, akik az első csoportba tartoznak. „Nem volt kérdés, hogy ott maradjak, és szinte fel sem tűnt, hogy körülöttem sürög egy halom ember, én műtősruhában vagyok, és folyik a vér” – szól az átlagos magyarázat. Állítólag óriási élmény bent lenni, de erről sokakat lehetetlen meggyőzni. Az orvossal együtt döntitek el, hogy részese akarsz-e lenni az egésznek, de az biztos, hogy ha régi vágyad elvágni a köldökzsinórt, akkor végig kell asszisztálnod a teljes menetet.

Ha far- vagy harántfekvéses a magzat

Ha akartad, akkor is buktad az apás szülést. Farfekvésnél még előfordul, hogy irányított szülés mellett dönt az orvos (biztonságosabb a császármetszés), harántnál viszont egyértelmű a műtét. A beavatkozás vagy – ritkás orvosi szleng szerint – kiemelés után az anya megfoghatja a gyermeket, de pár perccel később elválasztják őket, a csecsemő megy a csecsemőszobába, az anyuka pedig az intenzívre, mert általában 24 órán keresztül megfigyelés alatt tartják. Az újszülöttet persze be lehet hozzá vinni később, de pár óráig külön lesznek. Ezt az időszakot a nők – érthető módon – nem igazán szeretik.

Sorsközösség

Biztos lehetsz benne, hogy nem egyedül fogsz várakozni a szülőszoba előtt, szóval kénytelen vagy elviselni, hogy ilyenkor a férfiak hatfős csoportja is inkább emlékeztet egy pletykás varroda dohányzójára, mint egy füstös biliárdteremre. Kétféle fazon ül körülötted: az öreg róka, a többszörös apuka, aki hátradőlve, lezseren magyaráz arról, mi történik odabent, illetve a kezeit tördelő (mint te), aki még nem tud mit kezdeni a helyzettel, és különben is fél, aggódik, ideges.

Lerázni az okosabbat nehéz lesz, inkább arra mantrázz, hogy neki előbb szülessen meg a gyereke, mint neked, mert akkor lelép, és együtt sír az asszonnyal, ezt pedig nyilván nem láthatod, mert a könnyeit, akárcsak te a tieidet, megtartja a családjának.

Tanulj

A szülés után, amikor csak teheted, húzz egyenes úton a kórházba. Egy: láthatod a gyermeked. Kettő: egy halom dolgot előre megtanulhatsz, értsd: pelenkázás, cumisüveg használata, fürdetés. A nővérek általában készségesek, segítenek az anyukának és az apukának is, ráadásul a legtöbbjük ezt olyan önzetlenül és rutinnal teszi, hogy azt tényleg öröm nézni.

Mit kell vinni a kórházba?

Két hálóing, papucs, tisztálkodószerek, köntös, úgynevezett szoptatós melltartó, illetve otthon ne hagyd azt a pakkot, ami a köldökzsinórvér levételéhez szükséges, mert azt csak akkor és egyszer lehet levenni, második lehetőség nincs.

Négy nap káosz

Komplikációktól mentes szülést követően átlagosan négy napig figyelik meg anyát és gyermekét. Ha helyesen jártál el, otthon már semmi dolgod, azaz a gyerekszoba készen várja a lakóját, a lakás pedig tiszta. Még most használd ki ezt a négy napot, és intézd el magad minden este, mert a közösségi hely a következő pár hónapban már nem a kocsma, hanem a park lesz, munka után pedig egy perc szabadidőre ne számíts. Rád szakad egy komplett háztartás: takarítasz, reggelit készítesz, porszívózol, öltöztetsz, felmosol, vetkőztetsz, mosogatsz, tápszert keversz, aztán ugyanezt visszafelé, és megint, és megint, és megint, és stb., stb., stb. – de erről majd legközelebb.

Ha ti még nem jártok a szülésnél, itt vannak az előző részek!

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon