Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A neves egyetem kutatásának legfőbb megállapítása, hogy azoknak a férfiaknak, akik képesek egy szuszra negyvennél több fekvőtámaszt lenyomni, kisebb eséllyel lesz problémájuk a szívükkel az elkövetkező tíz évben, mint azoknak, akiknek nem megy ez az egyszerű mutatvány. A kitétel százalékban is konkretizálható: a férfiak előbbi csoportjánál 96 százalékkal kevesebb az elégtelen szívműködésből eredő betegségek kockázata.

Justin Yang, a kutatócsoport egyik tagja határozottan ezt állítja:

Természetesen a negyven fekvőtámasz elsősorban az adott személy fizikai erőnlétét jelzi, különösen azoknál a középkorú férfiaknál, akik a vizsgálatban részt vettek. Yang azt is megjegyzi, hogy végeredményben az nem újdonság, hogy aki fitt, rendszeresen sportol, annál alapból csökken az ilyen betegségek kockázata, azonban a kutatás annyira szignifikáns eredményt hozott, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Összesen 1104 aktív tűzoltó életét követték nyomon, akiknek az átlagéletkora a tíz évvel ezelőtt indult kutatás idején 39,6 év volt. A tíz év alatt kizárólag annak a 37 embernek akadtak szívproblémái, akik anno képtelenek voltak megcsinálni a negyven fekvőtámaszt. Meg kell jegyezni, hogy a tűzoltók nem tekinthetőek feltétlenül reprezentáns társadalmi csoportnak, és azt Yang is elismeri, hogy az eredmények alapján további vizsgálatokat is végre kell még hajtani, az adatok összegzése után azonban már most kimutatható a fekvőtámasz és a szív egészsége közötti reláció.

Íme a tanulmány számunkra legfontosabb megállapítása:

A kutatásról részletesebben itt olvashatsz angol nyelven.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.