Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hallstatt olyan, mintha egy fantasy regény szerzője találta volna ki, pedig nagyon is létezik, egészen konkrétan Felső-Ausztriában, Salzburg közelében.

Lampert Benedek és Tóth Tamás még a hóval borította városkát járta be, és egy rakat remek fotóval tértek vissza.

A középkori hangulatot idéző városkát mindössze 758-an lakják, és ugyan annyira festőien néz ki, hogy már ez elég lenne, számos érdekességgel is büszkélkedhetnek. Az egyik meglehetősen különleges: „A helyszűkével küzdő kisváros különös és egyben bizarr nevezetessége a templom kertjében található teraszos temető, melyben a halottak maradványait 10 évente kiássák, majd koponyájukat kifehérítik – írja a Wikipedia. – A koponyákat festett virág- és babérkoszorúkkal ékesítik, majd a fehér „homlokra” gót betűkkel vésik fel az elhunyt nevét. A templom melletti sziklafalba vájt Csontház így őrzi több mint 1200 egykori lakó maradványait.

A helyi lakosok eléggé zárkózott népek lehettek, ugyanis sokáig csak vízen, vagy öszvérháton lehetett megközelíteni Hallstattot, az első útat csak 1875-ben építették meg, miután a helyiek több útépítési kísérletet is leszavaztak.

Manapság már sokal könnyebb megközelíteni a várost, a látogatókat több parkoló várja, és több hajójárat közül is lehet választani, elvégre a tó vízéről nyújtjatalán a legkülönlegesebb látványt.

(Forrás: Lampert Benedek)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.