Nem kell kerülnöd zsírokat, csak oda kell rá figyelned: válogasd meg kicsit jobban az alapanyagokat. Ebben segítünk most.

Az egészséges táplálkozás alapelvei szerint a bevitt energia 30%-át zsírokból kellene származnia, vagyis már ebből is láthatod, hogy a szervezetednek feltétlenül szüksége van rá, így nem szabadna kerülnöd, csak megválogatnod és/vagy mértékkel fogyasztanod.

Kezdjük azzal, hogy...

A zsiradékok zsírsavakból állnak, amik kémiai kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Ezeknek a kémiai kötéseknek a minőségétől függ, hogy a zsír melyik csoportba tartozik, ugyanis többféléről is beszélhetünk:

  • TELÍTETT ZSÍROK: zsírmolekulái egyszeres kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Káros zsíroknak is tartják, mert túlzott fogyasztása esetén jelentősen károsíthatják a szív- és a keringési rendszert, valamint ez felelős a magas koleszterinszintért, a túlsúlyért és az érelzáródásért. A magyar lakosság ebből fogyaszt a legtöbbet.

Miben található meg? Leginkább az állati eredetű zsiradékok, valamint a növényi eredetű pálmazsír, és kókuszzsír tartozik ide, de rejtett formában előfordulnak pl. a húskészítményekben, de a kemény sajtokban is. Jellemzőjük, hogy szobahőmérsékleten is szilárd halmazállapotúak.

  • A TELÍTETLEN ZSÍROK molekuláinak kémiai kötései között legalább egy kettős kötést találunk (ezek az egyszeresen telítetlen zsírok), és vannak olyanok, amik kettő, vagy még több kettős kötéssel rendelkeznek (ezek a többszörösen telítetlen zsírok). Elmondható róluk, hogy általában ellentétesen működnek a telített zsírok egészségkárosító hatásaival szemben, ugyanis ezek segítenek leoldani az érfalakról a lerakódást és csökkentik a koleszterinszintet.

Miben található meg? A hidegen sajtolt növényi olajokban és a halolajban. A legegészségesebb képviselői az olíva-, lenmag-, repceolaj, illetve az olajos magvak: dió, mogyoró.

Ahogy ígértük, adunk néhány tippet, miből kellene sokkal többet enned:

Avokádó

Alacsony a telített zsír- és magas a telítetlen zsírtartalma (omega-9), emellett vitaminokban és rostokban is gazdag, ez így együtt pedig elég jótékonyan hat a szervezetedre. Azt kérdezed, mennyire? Elmondtuk már:

Chia Mag

Nem véletlenül emlegetik szuperételként: magas a mikrotápanyag- és telítetlen zsírtartalma (omega-3), rostban gazadag és még teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Hogy mindez miért olyan jó neked? Ezt is elmondtuk már:

Kakaóvaj

A-, C- és E-vitaminokban gazdag, magas a mangán, a kálium és a foszfor tartalma is, antioxidánsokat plusz omega-9 zsírsavakat is tartalmaz. Nem is csoda, hogy rendesen megtámogatja az immunrendszert, ráadásul azáltal, hogy megköti a szabadgyököket, a rák kialakulásának esélyét is csökkenti, valamint bőrápolásra és napvédőnek is kitűnő.

(Forrás / fotó: MH, vital.hu, vitaminstation.hu / Twitter)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon