Hat szarvashiba a motivációs levélben, ami miatt garantált, hogy nem kapod meg az állást
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szerintünk a motivációs levél nagyon utálatos műfaj: sokkal könnyebb elrontani, mint jól megírni. De mivel még mindig rengeteg munkaadó kéri, ezért érdemes nem bakizni benne. Úgyhogy itt a hatos tiltólista, ami miatt akár bukhatod is az álomállást.

1: Csak arról írsz, amit te akarsz 

Sophia Amoruso, a Nasty Gal vezérigazgatója azt mondja, ha csak azt látja egy jelentkező levelében, mit szeret és szeretne az illető (például rajong a divatért és ezért akar egy divatháznál hódolni a szenvedélyének), már nyomja is a delete gombot. Ugyanis a levélből nem derül ki, vagy egyáltalán nem hangsúlyos, hogy mit tudna tenni a jelölt a cégért, miképp profitálhatna belőle a munkaadó. Így mikor az érdeklődésedről és tudásodról írsz, inkább fókuszálj arra, hogyan tudnád a leendő munkahelyeden kamatoztatni a képességeidet – nem pedig arra, hogy te mennyit fejlődhetsz és milyen gyümölcsöket arathatsz le náluk.

2: Nem követed a motivációs levél külalakját és struktúráját

A motivációs levélnek nem csak tartalmi, hanem formai követelményei is vannak, amik a következők:

- A pályázatot elbíráló cég és személy neve

- Megszólítás

- Jelentkezés tárgya a munkakör pontos megnevezésével

- Jelentkezés rövid megindokolása

- A pozíció betöltéséhez szükséges szakmai tapasztalatok és információk ismertetése

- Rövid önjellemzés, a munkakör betöltéséhez szükséges személyes tulajdonságok ismertetése

- Személyes találkozásba és tárgyalásba vetett bizalom kifejezése

- Dátum, elköszönés

Nagy vonalakban ez a kerete egy motivációs levélnek, amit nagyon tanácsos betartani, hogy profi és komoly levelet rakj össze és semmi fontosat ne hagyj ki belőle.

3: Sablonlevelet küldesz

Nagyon hervasztó és azonnali törlésgomb-gyanús hiba, ha egy már másik cégnek elküldött levelet passzolsz tovább az adott cégnek. Oké, hogy átírtad a megszólítást és a cégnevet, de a levélben kifejtett szakmai specifikációk vagy 1) alig vannak köszönőviszonyban a megpályázott állással 2) olyan általánosak, hogy targoncavezetőtől kezdve HR menedzsernek is jelentkezhetnél vele. Legyél konkrét, cégspecifikus és töltsd meg a levelet sok gyakorlatias adattal (egyetemek, cégek nevei, pozícióid, évszámok, feladatkörök stb.). Ha írtál már egy nagyon frankó motivációs levelet, abból átcsenhetsz persze pár ütős mondatot, de minden egyes ilyen levelet külön meg kell írni. A munkaadók felfigyelnek ezekre, hidd el.

4: Nem áll össze a sztorid 

A motivációs levél lényege, hogy a munkáltató egy összefüggő, leírt történetben megismerjen téged szakmai és motivációs szinten. Ezért elengedhetetlen, hogy a levélben ügyelj a múlt-jelen-jövő időbeli linearitására és ne felejtsd el megemlíteni szakmaiságod legfontosabb mérföldköveit. Például ha egy nagyon rangos egyetemen végeztél, semmi esetre se hagyd ki – vagy épp ha frissen diplomáztál és a suli alatt részmunkaidőben dolgoztál, hogy tudd fizetni a tandíjat és a kolit, mindenképpen beleveheted, mert fejlett gazdasági felelősségről és munkaetikáról tanúskodik. A lényeg, hogy összefüggéseiben fesd le szakmai életed történetét úgy, hogy a végén legyen kerek egész a munkáltató számára, milyen fasza valaki vagy te.

5: Kritizálod a leendő céget

Ezen elég nagyot néztünk, de egy üzletvezető külön kiemeli, hogy sok olyan motivációs levéllel találkozott, amely már előzetesen megkritizálja az áhított vállalatot. A legtöbb munkaadó szereti, ha a dolgozó ki tudja fejezni a véleményét, legfőképp építő kritika formájában – de a motivációs levél stádiumában még ez is szigorúan tiltólistás.

6: Hemzseg a hibáktól

Erre most dühösen azt mondhatod, hogy nem szépírónak jelentkeztél, hanem mondjuk bolti eladónak – de ha szeretnéd megkapni az állást, akkor nagyon oda kell figyelni a helyesírásra és a fogalmazásbeli fogyatékosságokra. Azért, mert teljesen mindegy, milyen állásra pályázol, legyél képes a világos és érthető kommunikációra. Tehát amire figyelj: 1) kapcsold be a helyesírás-ellenőrzőt és javítsd a hibákat 2) mikor kész a szöveg, olvasd át az egészet újra és nézd meg, nem döcögős-e a szöveg, összefüggőek-e a mondatok 3) ne bízz vakon a helyesírás-ellenőrzőben 4) ha magadban sem és a helyesírás-ellenőrzőben sem bízol, akkor olvastasd el egy jó tollú ismerősöddel, mielőtt elküldöd, hogy korrekt és kerek-e a szöveg.

A hibák listázásához inspirációként Sophia Amoruso #GIRLBOSS című könyvében elhangzó tanácsainak Jobline.hu-s válogatásából merítettünk, hozzátéve saját tudásunkat és tapasztalatainkat is.

Ha érdekel, hogy merre keresd a legjobban jövedelmező állásokat, itt a 2015-ös gyűjtésünk, plusz itt van néhány okosság önéletrajz-ügyben is. Ha ezekkel megvagy, nézz körül az álláspiacon, a Jobline-on megtalálod a legfrissebb nyitott pozíciókat!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.