Egy felmérés szerint az átlagos munkaadó pontosan 8.8 másodpercet fog eltölteni a cévéddel. Mivel gyorsan szeretne szelektálni, ezért azonnal a kukába dobja azokat az önéletrajzokat, amik több kritériumnak nem felelnek meg. Ezért ha nem szeretnéd, hogy a tiéd is a szemetest gazdagítsa, akkor kerüld el ezt a hét fő bűnt az önéletrajzíráskor!

A Beyond karrierportál HR-esek körében készített friss felmérése, valamint az Indipendent.co.uk és a National Citizen Service adatai alapján összeállítottuk azt a hetes tiltólistát, amivel az önéletrajzod nem fog átjutni az első rostán.

1: Elütések

A HR-esek szerint főbenjáró bűn, ha a jelentkező bennhagyja az önéletrajzában az elütéseket. Nem nehéz megérteni, miért: a szövegbeli elütések figyelmetlenségre, pontatlanságra, a koncentráció és a részletekre való igényesség hiányára utalnak. Ezek pedig olyan faktorok, melyek akármilyen munkahelynél fontosak: így az elütésekből indirekt lehet következtetni arra, hogy az illető általánosságban nem igényes a munkájára és figyelmetlen, ha ilyeneket bennhagy egy szövegben.

2: Gyakori munkahelyváltás

A felmérések szerint a kiválasztási szakemberek közel háromnegyede nem szereti, ha valaki túl gyakran változtatott munkahelyet. Ez valószínűleg azért van, mert a sűrű munkahelycsere arra utal, hogy a jelentkező vagy 1) nem képes hosszútávon egy cégnél maradni 2) őt nem tolerálják túl sokáig a munkaadói. Mivel a HR-esek csak a legritkább esetben veszik fel a kapcsolatot a jelentkező előző cégével és érdeklődnek a 'válási okokról', ezért a gyakori munkahelyváltás (annak igazi okait nem ismerve) rosszpont az önéletrajzodban. Tanács: ha még a karriered kezdetén vagy, igyekezz legalább egy évet lehúzni az adott cégnél, ne menj el fél év után. Valamint ha több olyan munkatapasztalatod van, ami a jelenleg megpályázott pozícióval köszönőviszonyban sincs, akkor hagyd ki őket és fókuszálj a releváns munkatapasztalataidra az önéletrajzodban - ilyen esetben a kevesebb gyakran sokkal több.

3: Helyesírás

Megértük, ha sokan idegesen felszisszennek erre: mégis miért olyan fontos a helyesírás, ha valaki mondjuk ápolónő, bolti eladó vagy épp gépész? A válasz ugyanaz, mint az elütéseknél: a rossz helyesírás gondatlanságra utal és a jelentkező nem vette a fáradságot, hogy rendesen végigmenjen ezen a kétoldalnyi szövegen. Ha nem vagy jó helyesíró, akkor kérd meg egy nyelvtanbarbár ismerősödet, hogy fussa végig a szövegedet.

4: Nem az önéletrajz felső harmadában szerepelnek azok az infók, amelyek a meghirdetett álláshoz elengedhetetlenek

Erre is nyugodtan (azaz inkább idegesen) rákérdezhetünk: a HR-esnek az a dolga, hogy a legmegfelelőbb jelöltet válassza ki, akkor miért nem tud végigfutni egy kétoldalas cévét? Teljesen jogos a kérdés – viszont gondoljunk bele, hogy ha egy nagyon kecsegtető állásra például több százan jelentkeznek, a melót pedig egy hét múlva el kell kezdeni, a kiválasztási szakembernek nincs túl sok ideje végigszöszmötölni minden egyes jelentkezésen. Így azokat fogja átjuttatni az állásinterjúra behívás rostáján, akiknél már az önéletrajzuk legelején virítanak a pozícióhoz releváns információk. Ezek lehetnek speciális készségek, korábbi munkatapasztalatok vagy bármilyen olyan tudás és képesség, ami az adott munkához kell. Tehát ha a néhány másodperces HR-szűrőn nem akarsz kiesni, akkor vedd az önéletrajzod legelejére a releváns szakmai infókat!

5: Nem pontosan olyan képzettség vagy tapasztalat szerepel az önéletrajzban, amilyen a meghirdetett álláshoz szükséges

A Beyond írt a lilamókus-szindrómáról: az olyan álláshirdetésekről, amik a legleglegtökéletesebb jelentkezőt írják körül, aki viszont nem létezik. Ismerős, igaz? Pályakezdőt keresünk legalább öt év szakmai tapasztalattal, felsőfokú orosz nyelvtudással és a cég által használt speciális szoftverben való jártassággal vízvezeték-szerelői munkakörbe.

Ilyen ember nincs és nem is lehet: az efféle hirdetések a HR-est minősítik és nem a jelentkezőt. Viszont lehetnek olyan feltételek, melyek valóban elengedhetetlenek: például ha angol anyanyelvű tanárt keresnek, felesleges a felsőfokú angoloddal jelentkezni, csak mindkettőtök idejét rabolod ezzel. És ugyanígy lehetnek olyan készségek, amiknek lehet, hogy még nem vagy a birtokában, de transzferálhatóak: például pedagógusból könnyen válhat jó értékesítési szakember, mivel bizonyára nagyon jók a kommunikációs és társas készségei. Ilyen esetekben érdemes már az önéletrajz legelején kidomborítani ezeket az átvihető készségeket, tudáshalmazt és képességeket.

6: Az önéletrajz hosszabb, mint két oldal

Ez is egy idő-dolog: a HR-es nem fogja végigolvasni a sokoldalas cévéket, plusz úgy gondolja, hogy a jelentkezőnek képesnek kellene lennie két oldalra redukálni a mondanivalóját. Általában amúgy is a teljesen felesleges adatok listázásától szoktak túl terjengősre duzzadni az önéletrajzok: ne listázd végig a teljes oktatási eredményeidet, se a komoly hobbidban elért eredményeidet és ne listázd végig a munkaköri feladataidat minden egyes eddigi állásod felsorolásánál. Szóval az aranyszabály: semmi esetre se legyen hosszabb az önéletrajzod, mint két oldal, de a legtökéletesebb, ha egy oldalban össze tudod foglalni, ki is vagy te és miért vegyenek fel. Ha úgy érzed, így valami nagyon fontos infó kimarad rólad, azt a jelentkezéskor küldött e-mailben vagy egy esetleges motivációs levélben pótolhatod.

7: Rossz, átláthatatlan formázás és a szokásostól eltérő betűtípus / betűméret

Elsőre repül a kukába az az önéletrajz, amiből az információk egyszerűen kibogozhatatlanok: a munkaadónak nincs ideje végigbogarászni az átláthatatlan, zavaros önéletrajzot. Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetnél kreatív és ne jelentkezhetnél egy iszonyú egyedi önéletrajzzal – csak ilyenkor mindig tartsd szem előtt az olvashatóságot, az átláthatóságot és azt, hogy a kreativitás nem csap-e át az értelmezést rettentően zavaró valamivé. Ebben az esetben újfent tanácsos jelentkezés előtt egy-két ismerős őszinte véleményét kikérni a kész cévéről.

Szóval azt tanácsoljuk, hogy ezek alapján fuss végig az önéletrajzodon és ha szükséges, alakítsd át, hogy végre egy igazán jó állásod legyen. Hajrá!

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.