Hoppácska, még sincs összefüggés a macskatartás és a mentális betegségek között

Nem találtak összefüggést a macskatartás és a mentális betegségek között a University College London (UCL) kutatói, így pedig erősen kétségessé válnak azok a korábbi feltételezések, miszerint nagyobb a kockázata a mentális betegségek kialakulásának azok esetében, akik macska társaságában nőnek fel.

közölte Francesca Solmi, a tanulmány vezető szerzője. Egy közelmúltbeli tanulmány szerzői feltételezték, hogy a macskatartás előidézhet bizonyos mentális rendellenségeket, mint a skizofrénia, mivel az állatok a Toxoplasma gondii parazita végső gazdái. A Psychological Medicine folyóiratban közzétett új tanulmányukban a kutatók úgy vélik, hogy a macskatartás terhesség idején és a gyermekkorban nem játszik szerepet a felnőttkori mentális zavarok kifejlődésében.

A kutatók mintegy ötezer 1991–1992-ben született embert vizsgáltak, egészen 18 éves korukig. A UCL tanulmánya jóval megbízhatóbb, mint a korábbi hasonló kutatások, mivel a kutatócsoport mintegy 20 éven át követte a vizsgált családokat. A korábbi kutatások viszonylag kisszámú mintán alapultak, és jelentős hiányok voltak az adatokban, míg az új tanulmány a népesség nagy számán alapult és a korábbi hiányzó adatokat is számba vette.

A Toxoplasma gondii

A parazitával valóban érdemes vigyázniuk a terhes nőknek, de természetesen ezzel kapcsolatban is rengeteg tévhit él az emberek fejében. Először is érdemes tisztázni, hogy

  • a macskák az életük során csupán egyszer ürítik a bélsarukkal a kórokozót, és akkor is csak néhány napig.
  • Persze így is elkaphatjuk a fertőzést, de csakis egyszer az életben, mert a fertőzés antitest-termelést vált ki a szervezetünkben, így egy életre szóló immunitás alakul ki.

Nagyobb rizikója akkor van a dolognak, ha a várandós nő még sohasem érintkezett igazán macskákkal (ennek ellenére a parazitát mosdatlan gyümölcsökről, zöldségekről is elkaphatta már, így is „jár” az immunitás), és az állat még nem esett át a fertőzésen – pár hetes cicák esetében erre komoly esély lehet –, így pedig bármikor könnyedén elkaphatja azt. Tehát valóban érdemes lehet megfontolni, hogy valaki a várandóssága alatt váljon először „macskagazdivá” – főleg, amennyiben egy kiscicáról van szó –, de amennyiben vérvizsgálat következtében meggyőződhetett arról, hogy már átesett a fertőzésen, úgy természetesen nincs egészségügyi kockázata a macskatartásnak. A szeronegatív anyák – akik még nem estek át a fertőzésen – pedig lehetőleg mossanak minél gyakrabban kezet; a zöldségeket, gyümölcsöket alaposan mossák meg, a húst pedig megfelelő hőfokon kezeljék, ugyanis a fertőzést a leggyakrabban nem a macskáktól kapjuk el. Egyébként ebben a videóban állatorvosi szemmel nézve magyarázzák el közérthetően és jópofán mindazt, amit tudni érdemes a toxoplasmáról.

(forrás: CNN, Medical Express, MTI)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon