Itt az új magyar sikersztori? Így készül az egyik legmenőbb hazai kézműves sör, a Horizont!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az elmúlt két évben sorra nyeri a nemzetközi versenyeket a hazai kézműves sörforradalom egyik úttörője, a Horizont. Meghívtak minket, hogy megmutassák, hol és hogyan készül a férfi kedvenc itala.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy most hallottunk először a Horizontról, és Ádival (Dudok Ádám, a Horizont sörök megálmodója és a cég ügyvezetője) sem tegnap ittuk meg az első sörünket, az viszont határozottan állítható, hogy az

elmúlt három évben igen erős reflektorok fordultak a kézműves sörök felé,

ennek eredményeként lassan több az új sörgyár és új sör, mint felújított stadion.

Tizenöt éve a borok és a pálinkák, öt évvel ezelőtt a kézműves gasztronómia és azon belül különösen a kézműves sörök forradalma adja vissza Budapestbe és az emberiségbe vetett hitünket. Ennek a forradalomnak az egyik magasan lengedező zászlaját pedig többek között pont a Horizont sörök kicsit csendes, inkább cselekvő és szorgalmas megálmodója viszi, már nem csak magyar csatákba.

– Hogy is van ez a francia kapcsolat, Ádi?

– Megkeresett minket egy francia sör importőr, aki a világ számos pontjáról szerez be söröket, és tárja azt a francia fogyasztók elé, hogy nem szeretnénk –e sört értékesíteni Franciaországban. Nyilván szerettünk volna, így elküldtük neki a minta palackokat, amit egy több főből álló panel kóstolt le, majd az ő kedvenceikkel nekivágtunk az együttműködésnek. Ennek eredményeképpen már meg is ízlelhették az első Horizontokat a gall sörszeretők.

– Nade vissza kicsit az elejére: hogy jött egy közgazdásznak olyan pályaelhagyó gondolata, hogy ő márpedig a pénz és az irodai élet helyett inkább egy gyártósor mellett, a sör állandó közelségében képzeli el a jövőt? Úgy vagy ezzel, mint ahogy Ferdinand Porsche volt az autógyártással? ("Körülnéztem, és nem találtam azt az autót, amiről álmodtam: egy kicsi, könnyű, energia-hatékony sportkocsit. Így hát elhatároztam, hogy megépítem magam".)

– Mint minden fontos ötlet, ez az elhatározás is egy sör mellett született. Bő öt évvel ezelőtt üldögéltünk a későbbi alapítótársammal egy belga sörözőben, és a világmegváltó gondolatok között valamikor rápillantottunk a kezünkben tartott sörre, és kiszakadt belőlünk a kérdés:

Ekkor megfogant bennünk a gondolat, hogy akkor majd mi megmutatjuk, csinálunk mi olyan különleges söröket, amiket magunk is szeretnénk inni.

– Tegyük tisztába a dolgokat: miben más egy kézműves sör a “hagyományos sörökhöz képest”, illetve miben rejlik a Horizont ereje, mitől kezd ennyire karakteres szereplő lenni a piacon?

– Ez egy nagyon fontos kérdés, de sajnos a „kézműves sör”-nek nincsen pontos definíciója, így nagyjából bárki, bármire ráaggathatja, ezért mára már elcsépeltté vált és ebből kifolyólag nem is jelent igazán orientációt a fogyasztók számára. Pont emiatt határoztuk el tavaly nyáron néhány hasonló szemléletű főzdével és sörfőzővel együtt, hogy meghonosítjuk itthon a „kraft sör” kifejezést, amelynek a használatát komolyabb kritériumokhoz kötjük.

A kraft sör azt jelenti, hogy csak minőségi és természetes alapanyagokból, magas szintű szakmai odafigyeléssel és alázattal főzünk sört.

Nem tartalmaznak tartósítószert, enzimeket, egyéb mesterséges adalékokat, valamint nem is pasztőrözzük a söreinket, azért, hogy az ízélmény maximális maradhasson. Fontos kritérium még az is, hogy a sörök hosszú ideig eltarthatóak legyenek, és a minőségük állandó maradjon.

Ha a „hagyományos sörök” alatt a nagy sörgyárak lager típusú söreit értjük, akkor röviden a kraft sörök azért mások, mert sokkal bátrabban kísérletezhetünk különleges ízekkel és stílusokkal, sokkal nagyobb mennyiségben és különlegesebb alapanyagokat használunk fel egy sörhöz (pl. akár 20x annyi komlót is), illetve a söreinket nem pasztőrözzük, nem adunk hozzájuk semmilyen mesterséges anyagot, vagy aromát.

– Mennyire volt rázós az első két-három év, hol voltak a töréspontok, mik voltak a jelei annak, hogy nem érdemes ezt abbahagyni?

– Rettenetesen rázós volt, sokszor voltunk a határán annak, hogy hagyjuk az egészet, és inkább kivándorlunk Dél-Amerikába.

Kezdetben gerilla sörfőzőként indultunk, vagyis mások sörfőzdéjében főztük le a saját receptjeinket, de ez a hontalanság és egyik főzdéről másikra vándorlás rengeteg energiát felemésztett, amit másra is szívesen fordítottunk volna. Egyszer nem olyan lett a bérfőzetett sörünk, mint szerettük volna, máskor pont a szezon közepén nem találtunk kapacitást, és nem tudtunk szállítani, pedig megrendeléseink lettek volna bőven, és még sorolhatnám. Másfél éve jött el az a pont, ahol azt láttuk, hogy ez így nem mehet tovább, muszáj szintet lépnünk, és nyitni egy saját sörfőzdét.

Rengeteg akadály leküzdése után végre tavaly szeptemberben nyílt meg a Horizont Sörfőzde, és akkor készítettük el az első sörünket a saját üzemben.

– Most szép íven vannak a hazai kézműves manufaktúrák termékei, aki jót csinál, az könnyen szárnyra kap. A bulinegyedben már snassz sima csapolt lagert inni, de vajon meddig lesz ez így?

– Ez egy nemzetközi trend, a kisüzemi sörök mindenhol durván előretörnek. Nyilván távoli a példa, de

Ez, amit most tapasztalunk egy hosszú távú fogyasztási szokás átrendeződés, nem pedig egy átmeneti hype. Ahogy egy kollégám szokott fogalmazni, aki egyszer kóstolt már jó steaket, utána nem fog visszatérni a löncshúshoz, egyszerűen kinyílik annyira a horizontja, hogy igényli majd a különlegességet és változatosságot – ugyanez igaz a sörben is.

– A Horizont sorra nyeri, vagy ér el tekintélyes eredményeket a nemzetközi megmérettetéseken. Ennyire sikerült valamibe beletalálni, vagy a magyar sörforradalomnak szólnak ezek a kitüntetések, esetleg külföldön nem veszik komolyan az új hullámot?

– Mindenképpen örvendetes tény, hogy a magyar sörök egyre nagyobb sikereket érnek el nemzetközi szintéren is, ez jól mutatja, hogy hazánk elkezdett felkerülni a nemzetközi gasztronómiai térkép ezen részére is. Mi kifejezetten figyelünk arra, hogy a söreinkben megjelenő kreativitás ne legyen öncélú, hanem támogassa a kiegyensúyozott, finomhanglt sörök létrejöttét.

Úgy gondolom, hogy egyszeri beletalálással lehet egy-egy jó sör készíteni, de a hosszú távon fenntartható minőséghez az kevés. Nincsen szent grál, egszerűen ezekben az italokban sok-sok év tapasztalata, kísérletezgetése van benne mire elérték a mostani formájukat, és a jelek szerint a nemzetközi bírák is értékelik ezt.

– A kézműves sörök különleges italok, gyakran elég intenzív, tömény italok, amiket egész más kultúrával fogyasztanak az emberek. Nem ettől akarnak berúgni, sőt, bizonyos fajtákból a harmadik üveg már nem is feltétlenül csúszik olyan könnyen. Egy ideig a magas árak tudják fedezni az alacsonyabb volumen melletti elvárásokat, de hosszabb távon várható ezeknak a söröknek a hétköznapibb árazása?

– Ez még sok fogyaszónak új, de azért sokan már megbarátkoztak vele, hogy a „kraft sör” az egy új kategóriát jelent az eddig fogyasztott sörökhöz képest, úgy minőségben, mint árban, ehhez hozzá kell szokni. Az igazán különleges sörök nem lesznek olcsóbbak a jövőben sem, a minőségi alapanyagoknak, és sepciális elkészítési technológiáknak igen magasak a költségei. Jó hír viszont az árérzékenyebb fogyasztóknak, hogy korrektül összerakott, jó ár-érték arányú „belépő” sörök már most is vannak a piacon kisebb főzdéktől. Ezek további terjedése is valószínűsíthető, vagyis lesz miből válogatni indításnak, mielőtt az ember ráfordul a komolyabb kraft tételekre.

– Hány féle Horizontot lehet most kapni, és leginkább hol kaphatóak ezek a sörök? Mi az abszolut kedvenc?

– Jelenleg kereken 10 fajta sörünk van, ezekből persze van egy-két szezonálisan elérhető is, de a nagy része állandó szortiment tag. Ezen túl tervezünk még néhány újdonsággal is megjelenni a következő hónapokban. Söreink elsősorban a menő kézműves sörözőkben, éttermekben, valamint különleges italokat kínáló delikátesz boltokban kaphatóak, de már két multi hiperláncban is találkozhattok velük, valamint hamarosan a Bortársaság összes üzletében is ott leszünk.


– Az évek alatt odáig jutottatok, hogy saját gyáratok lett, sőt, bérfőzetést is vállaltok a szabad kapacitásban. Ennyire fogy a Horizont, hogy megéri a saját gyár, vagy más okai voltak a beruházásnak?

– Ez volt az álmunk, és minden követ megmozgattunk érte, hogy létrejöjjön. Persze most meg a fejünk búbja fölöttig el vagyunk adósodva, de mindent megért, csak ez lehetett a következő lépés. Mióta saját üzemben főzünk, jelentősen tudtuk bővíteni a szortimentünket, javult és állandósult a minőség, nincs gond a kapacitással, úgyhogy mindenképpen ez volt a jó döntés.

Büszkék vagyunk rá, hogy számos gerilla sörfőző minket választott partnerének, és nálunk készülnek a söreik. Valószínűleg mi – a bérfőzető múltunkból kifolyólag – empatikusabbak vagyunk a gerilla főzőkkel szemben, tapasztalatból tudjuk, hogy milyen nehéz kenyér ez, és igyekszünk megkönnyíteni az ő dolgukat, most hogy a másik oldalon vagyunk.

– A bérfőzetésre visszatérve: ha én szeretnék egy saját sört, mert nagyon hiszek mondjuk abban, hogy nem csak nekem ízlene egy céklás-egres ízű, magas alkoholtartalmú sör, akkor ti hol tudtok nekem ebben segíteni? Mi kell ahhoz, hogy lehessen saját sörünk?

– Nagyon sokféle együttműködő partnerünk van. Többen úgy érkeznek, mint ahogy mondod, van egy elképzelése a végtermékről, és a mi sörfőző mestereinkre bízza a pontos receptet elkészítést. De van olyan is, aki saját maga írja pontosan a recptúrát, itt van velünk minden egyes főzésnél, és a mi sörfőzőink csak a rendszerünk sajátosságainak kiismerésében segítenk. Visszatérve a céklás-egres ízű sörre: mindenre van megoldás, ha komolyan érdekel, kitaláljuk és lefőzzük neked.

– Vigyázz, mert a végén tényleg akarni fogjuk! Mi a következő lépcső a Horizont életében? Nizza, Barcelona, Oslo és világuralom, vagy beéritek azzal, ha itthon mindenki ismer és elismer benneteket, és azért mindig van 1-2 üveg a jobb hűtőkben?

– Egyértelműen cél a nemzetközi piacokra való kilépés is, és teljesen beletrafáltál, Oslóban és Barcelonában például pont van több kapcsolatunk is.

az idei évben célunk, hogy a vidéki jelenlétünket megduplázzuk, hogy ne csak a „vízfej” Budapesten lehessen könnyen hozzájutni a söreinkhez. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy minél jobban bekapcsolódjon a nemzetközi vérkeringésbe is a hazai kraft sör, mert ezeknek az impulzusoknak a segítségével tud majd a Horizont és az egész magyar sör társadalom felnőni arra a szintre, ahol mi a hazai sörkultúrát látni szeretnénk.

Mi itt a Playernél nagyon szurkolunk nektek, szeretjük is a söreiteket, és mellé a sztorit is, szóval jó lenne Barcelonában két év múlva ezzel koccintani a parton, reméljük, össze is jön!

(Fotó: Donkó Péter)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.