Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A biciklis sisak ronda – gondolta két svéd egyetemista, így amikor a skandináv országban kötelezővé tették a bukósisak használatát, inkább megtervezték a láthatatlan sisakot, ami az autók légzsákjához hasonló működési elvet követ.

Bár a Hövding a nevével bármelyik IKEA-katalógusban megállná a helyét, a bútorokkal ellentétben a sisakkal nem kell órákig vacakolnunk, sőt szinte egyáltalán semmi dolgunk nem lesz vele. A felcsatolható gallérba épített accelerométer és giroszkóp folyamatosan figyeli a mozgásunkat, és ha szokatlan mozdulatot érzékelnek, automatikusan és pillanatok alatt kinyitják a légzsákot, ami csuklyaszerűen öleli körbe a biciklista fejét. A héliummal töltődő, strapabíró nejlonból készült sisak nagyjából 0,1 másodperc alatt nyílik ki teljesen, majd a veszély elmúltával magától visszahúzódik.

A készítők, Anna Haupt és Terese Alstin szerint a sisak az összes biztonsági követelménynek megfelel, emellett kényelmes és bármilyen ruhához illik – ez utóbbiról mondjuk a gondosan beállított divatfotók és a nyakmerevítőhöz hasonló forma alapján nem győződtünk meg, de a gallért úgy tervezték, hogy a külső borítás cserélhető legyen, így mindig a ruházatodnak megfelelő színű és mintájú gallért hordhatsz.

A Hövdingről egy háromperces videó is készült, amelyben lassított felvételeken élesben is láthatjuk a sisak működését.

A láthatatlan sisak leggyengébb pontja egyértelműen az ára: a honlapon 400 euróért, azaz nagyjából 120 ezer forintért rendelhető meg, így Magyarországon, ahol a biciklis sisak viselése egyelőre nem kötelező, nem valószínű, hogy komoly rajongótáborra fog szerezni.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.