Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Azt már észre sem vesszük, mennyire megváltoztatták az életünket a különböző szoftverek, de az infotainment átka, hogy legalább annyi időt elrabol, mint amennyit akár meg is takaríthatnál vele. Ellenben vannak kütyük és programok, amik bő tíz éve még sehol sem voltak, de a jövő elképzelhetetlen nélkülük, és ha ügyesen használod, tonnányi időt megspórolnak neked. Kik ők, és mit tudnak?

Autós nyelvlecke

Nincs idegesítőbb, mint feleslegesen álldogálni a kocsival a dugóban. De ha van benned némi hidegvér, belekezdesz valamelyik nyelvtanulós szoftverbe, csak győzz válogatni belőlük, annyi van. Tanulhatsz új nyelvet, fejlesztheted azt a tudást, amire a legnagyobb szükséged van, csak rajtad múlik.

Ez már folyamatos jelen, nem feltételes jövő

A lényeg, hogy vannak helyzetek (kies autópályán, dugóban), amikor nem kell folyamatosan a vezetésre koncentrálni, ilyenkor időt elütni, agytornának, és persze praktikus okokból is jó egy nyelvlecke. Elvben ezt tíz éve is megtehetted, csakhogy ma már nem hagyományos angol 1 kazettákkal operálunk, hanem az infotainment világában kigondolt appokkal. Mondani sem kell, mennyivel hatékonyabb így.

Home assistant

Nem Marika újkori, píszi neve ez, hanem a mesterséges intelligenciával megspékelt, emberi hanggal vezérelhető személyi keresőé. Például nem kell vele receptekkel bénázni, elég szólni, hogy kókuszrajongó lévén főznél valamit a reszelékből, mondjon hát ötleteket erre. Viheted az autóba is, mennyivel egyszerűbb beszélgetve keresgélni egy helyet, mint a térképet böngészni, talán még a navinál is jobb.

Egy szép Assistant még dísznek is megteszi

Vagy elég, ha reggel felmondatod az aznapi teendőket, máris strukturáltabban indul a nap – de például a Google Assistant már több mint egymillió olyan műveletet listáz, ami így vagy úgy megkönnyíti az életedet, és gyorsítja az ügyintézést.

Robotporszívó

Az újabb fajta robotporszívók programozhatóak, appról is futtathatóak, érzékelik a különböző felületeket, így másképpen takarítják őket, és még a kínai porcelánváza előtt is visszahőkölnek. Ha megvannak a fix időpontok, amikor senki nincs otthon, akkor telefonról szépen ráeresztheted a lakásra az Electrolux Pure i9-esét, amivel gyakorlatilag nullára redukálhatod a porszívózás gyötrelmeit.

És még a társadalmi fejlődéshez is hozzájárul, mert meghaladottá teszi „a porszívózás férfi vagy női munka?” címkéjű örök vitát, helyette plusz idővel ajándékozza meg mindkettőt.

Online shopping

Bevásárolni gyakran elég szívás: ha közel is van a bolt, ott egy jóféle hosszú hétvége előtt tutira pogózni kell a tömegben. Rengeteg idő megy el, a stressz miatt kapkodhatsz, nem nézed végig, melyik rizst választod a tizenötből, csak bepakolsz egyet, ami kábé jó.

Fogytán a krumpli, gyorsan rendeljünk!

Ehhez képest az online bevásárlás reveláció erejű: rendelhetsz akárhonnan, ha van otthon, aki átvegye, és csak szépen összeállítod a kis listádat, több bolt termékcsaládjai közt válogathatsz, így megtalálhatod a neked megfelelő ár/érték arányú rizst, anélkül, hogy beléd botlanának közben harmincan. És persze nincs oda-visszaút, botorkálás a polcsorok közt, nyomasztás, idegeskedés, kapkodás. Amellett pedig, hogy nagy bevásárláskor a fenti módszerek segítségével spórolni lehet vele, az online shopping jól jöhet a tipikusan bosszantó alaphelyzetben, amikor csak egy-két apróság hiányzik otthonról.

Navigációs szoftverek

Nem a sima térképről beszélünk, bár igazán széles körű, flottul működő rendszerek alighanem még ilyenből sem készültek bő tíz éve. Mára viszont megérkeztünk a level 2-be, mondjuk a Waze közösségi navijához, amely a többi sofőr valós idejű segítségével teszi hatékonyabbá az utadat. Mindenekelőtt elkerülheted a dugókat, de a több millió autós társ figyelmeztet a traffipaxokra is, és szólnak, ha balesetet, veszélyt észlelnek egy adott szakaszon.

Itt nagyon jól jön egy navi

Folyamatosan frissül hozzá a térkép, mi több, az benzinkutak árai is, így aztán hacsak nem két csepp maradt a tankban, van némi játéktered, hogy olcsóbban tankolhass a közelben. Vegyük ehhez hozzá, hogy a jövőben konkurensek, és folyamatosan tanuló szoftverek révén még csiszolódik is ez a technika, és egyből egy brutálisan hatékony eszköznél vagyunk, amit tényleg nagy butaság volna mellőzni.

És ha mindez egyszerre működik, akkor elvileg egészen sok időd felszabadul. Már csak az a kérdés, hogyan használd fel okosan:

Az offline az új luxus, avagy így juss el a zajcsökkentési Nirvánába - Roadster

A mobileszközök olyanok, mint a gázok: kitöltik a rendelkezésükre álló teret. Nem, ez nem azt jelenti, hogy a szabadban elővéve hatalmasra nőnek: azok a méretes telefonok az ázsiai turisták kezében valójában tabletek. Viszont az időnket simán elfoglalják, módszeresen, percről percre. Ha hagyjuk.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.