Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Autós nyelvlecke

Nincs idegesítőbb, mint feleslegesen álldogálni a kocsival a dugóban. De ha van benned némi hidegvér, belekezdesz valamelyik nyelvtanulós szoftverbe, csak győzz válogatni belőlük, annyi van. Tanulhatsz új nyelvet, fejlesztheted azt a tudást, amire a legnagyobb szükséged van, csak rajtad múlik.

Ez már folyamatos jelen, nem feltételes jövő

A lényeg, hogy vannak helyzetek (kies autópályán, dugóban), amikor nem kell folyamatosan a vezetésre koncentrálni, ilyenkor időt elütni, agytornának, és persze praktikus okokból is jó egy nyelvlecke. Elvben ezt tíz éve is megtehetted, csakhogy ma már nem hagyományos angol 1 kazettákkal operálunk, hanem az infotainment világában kigondolt appokkal. Mondani sem kell, mennyivel hatékonyabb így.

Home assistant

Nem Marika újkori, píszi neve ez, hanem a mesterséges intelligenciával megspékelt, emberi hanggal vezérelhető személyi keresőé. Például nem kell vele receptekkel bénázni, elég szólni, hogy kókuszrajongó lévén főznél valamit a reszelékből, mondjon hát ötleteket erre. Viheted az autóba is, mennyivel egyszerűbb beszélgetve keresgélni egy helyet, mint a térképet böngészni, talán még a navinál is jobb.

Egy szép Assistant még dísznek is megteszi

Vagy elég, ha reggel felmondatod az aznapi teendőket, máris strukturáltabban indul a nap – de például a Google Assistant már több mint egymillió olyan műveletet listáz, ami így vagy úgy megkönnyíti az életedet, és gyorsítja az ügyintézést.

Robotporszívó

Az újabb fajta robotporszívók programozhatóak, appról is futtathatóak, érzékelik a különböző felületeket, így másképpen takarítják őket, és még a kínai porcelánváza előtt is visszahőkölnek. Ha megvannak a fix időpontok, amikor senki nincs otthon, akkor telefonról szépen ráeresztheted a lakásra az Electrolux Pure i9-esét, amivel gyakorlatilag nullára redukálhatod a porszívózás gyötrelmeit.

És még a társadalmi fejlődéshez is hozzájárul, mert meghaladottá teszi „a porszívózás férfi vagy női munka?” címkéjű örök vitát, helyette plusz idővel ajándékozza meg mindkettőt.

Online shopping

Bevásárolni gyakran elég szívás: ha közel is van a bolt, ott egy jóféle hosszú hétvége előtt tutira pogózni kell a tömegben. Rengeteg idő megy el, a stressz miatt kapkodhatsz, nem nézed végig, melyik rizst választod a tizenötből, csak bepakolsz egyet, ami kábé jó.

Fogytán a krumpli, gyorsan rendeljünk!

Ehhez képest az online bevásárlás reveláció erejű: rendelhetsz akárhonnan, ha van otthon, aki átvegye, és csak szépen összeállítod a kis listádat, több bolt termékcsaládjai közt válogathatsz, így megtalálhatod a neked megfelelő ár/érték arányú rizst, anélkül, hogy beléd botlanának közben harmincan. És persze nincs oda-visszaút, botorkálás a polcsorok közt, nyomasztás, idegeskedés, kapkodás. Amellett pedig, hogy nagy bevásárláskor a fenti módszerek segítségével spórolni lehet vele, az online shopping jól jöhet a tipikusan bosszantó alaphelyzetben, amikor csak egy-két apróság hiányzik otthonról.

Navigációs szoftverek

Nem a sima térképről beszélünk, bár igazán széles körű, flottul működő rendszerek alighanem még ilyenből sem készültek bő tíz éve. Mára viszont megérkeztünk a level 2-be, mondjuk a Waze közösségi navijához, amely a többi sofőr valós idejű segítségével teszi hatékonyabbá az utadat. Mindenekelőtt elkerülheted a dugókat, de a több millió autós társ figyelmeztet a traffipaxokra is, és szólnak, ha balesetet, veszélyt észlelnek egy adott szakaszon.

Itt nagyon jól jön egy navi

Folyamatosan frissül hozzá a térkép, mi több, az benzinkutak árai is, így aztán hacsak nem két csepp maradt a tankban, van némi játéktered, hogy olcsóbban tankolhass a közelben. Vegyük ehhez hozzá, hogy a jövőben konkurensek, és folyamatosan tanuló szoftverek révén még csiszolódik is ez a technika, és egyből egy brutálisan hatékony eszköznél vagyunk, amit tényleg nagy butaság volna mellőzni.

És ha mindez egyszerre működik, akkor elvileg egészen sok időd felszabadul. Már csak az a kérdés, hogyan használd fel okosan:

Az offline az új luxus, avagy így juss el a zajcsökkentési Nirvánába - Roadster

A mobileszközök olyanok, mint a gázok: kitöltik a rendelkezésükre álló teret. Nem, ez nem azt jelenti, hogy a szabadban elővéve hatalmasra nőnek: azok a méretes telefonok az ázsiai turisták kezében valójában tabletek. Viszont az időnket simán elfoglalják, módszeresen, percről percre. Ha hagyjuk.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.