Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mondhatni Magyarországon ennek csekély az esélye, de azért nem árt tudni. Íme az amerikai haditengerészet hivatalos túlélőgyakorlata ilyen esetekre.

A nyugállományba vonult Clint Emerson a U.S. Navy SEALs-nél (Sea, Air, Land) szolgált, ami a haditengerészet speciálisan képzett ága, melyben a fent említett összes terepre (tenger, levegő, szárazföld) teljes kiképzést kapnak. Emerson a 100 Deadly Skills: The SEAL Operative's Guide című könyvében (100 gyilkos képesség: A SEAL operációs kalauza) egy ábrán keresztül mutatja meg, mi az a négyféle technika, mellyel a legnagyobb eséllyel élhetjük túl, ha megkötözve mély vízbe dobnak meghalni.

Ezeket a módszereket (1: rugózás, 2: lebegés, 3: haladás, 4: fordulás) a kiképzés alatt rendszeresen gyakorolják a haditengerészet tagjai. A legfontosabb alapszabályok:

  • Kontrolláld a levegővételed. Egy hatalmas, mély lélegzet akár az életedről is dönthet.
  • Ne pánikolj. A hiperventilláció ilyen esetekben a túlélés első számú ellensége.
  • Ha nem annyira mély a víz, akkor az első, rugózós technikát alkalmazhatjuk, mellyel fellökjük magunkat a vízfelszínre a fenékről. Mikor itt vagyunk, a 2, 3 és 4-es számú úszás valamelyikét alkalmazzuk, a viszonyoknak megfelelően.
  • Amennyiben mély vízbe dobnak, próbáljunk megfordulni és háton úszni a vízben a part felé. Tengerben a sós víz miatt könnyebben a felszínre is lebeghetünk, valamint a hullámok is felszínre lökhetnek egy életmentő levegőért.

(Forrás: Independent)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.