Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Már az HBO sorozata előtt is kedvelt célpont volt Csernobil és Pripjaty környéke a katasztrófaturisták körében, de a dolog a világsikerű széria bemutatása után szintet lépett. Olyannyira, hogy júliusban az ukrán elnök hivatalosan is Ukrajna egyik turistalátványosságának nyilvánította a csernobili atomerőmű környékét, sőt, a négyes blokk még mindig sugárzó irányítótermét is látogathatóvá tette.

Ez egyébként minden józan gondolkodású ember számára kész agyrém, mármint az, hogy egyesek önként és dalolva képesek bemenni egy olyan helyre, ami elméletileg jelentősen megrövidítheti az ember életét, de oda se neki, néhányan ennél nagyobb marhaságokra is képesek. A rövid látogatás során egyébként kötelező a védőruházat és annak végeztével minden látogatónak két radiológiai vizsgálaton kell részt vennie, de mi még így sem akarnánk egy percet sem eltölteni ott, ahol a lenti videó szerint a sugárzás mértéke a normális negyvenezerszerese.

Na de a jelek szerint nem mindenki ragaszkodik annyira az életéhez és az egészségéhez, mint mi, hiszen az irányítóteremnek, melynek sorozatbéli verziójában elhangzott a szállóigévé vált mondat („3,6 nem jó de nem is tragikus."), rengeteg látogatója akad. Ebben a videóban pedig azt is megnézheted, hogy néz ki ma a tragédia egykori gyújtópontja.

A kísérteties a legenyhébb szó rá.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.