Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Gondold át, érdemes-e tizenegyig henteregni az ágyban!

Nem vagy korán kelő típus? Akkor van egy nem túl jó hírünk számodra. Két összefüggő tanulmány szerint a korán kelők hatékonysági szintje, fizetése, életminősége magasabb, mint azoké, akik sokáig alszanak. És igazából nem a korán kelőkről beszélünk, hanem a nagyon korán kelőkről.

A kutatást az Amerisleep nevű cég végezte, ők 510 korán kelő és 506 későn kelő szokásait vizsgálta meg. A korán kelők reggel négy és hét között ébredtek, míg a későn kelők reggel nyolc és dél között. A cél az volt, hogy kiderítsék, ezek a szokások hogyan befolyásolják az életkörülményeiket, a hangulatuktól kezdve a fizetésükig. A tanulmány eredményeit generációkra is lebontották, hogy lássák, hogyan változnak az alvási szokások az életkor szerint.

A korán kelők között a leggyakoribb időpont a 6 órás kelés volt, az idősebbek, az X és a milleniumi generáció tagjainak 40%-a ekkor kelt.

De mindez nem jelenti azt, hogy a hatkor kelők a leghatékonyabbak.

A kutatás szerint ugyanis azok vallották magukat a legenergikusabbnak, akik hajnali négykor ébredtek fel. A négyesek 71%-a mondta azt magáról, hogy „nagyon produktívnak” tartja magát.

Érdemes összevetni őket azokkal, akik rendszerint tizenegykor kelnek. Az ő esetükben mindössze 36% vallotta magát hatékonynak.

Az, hogy az ember sok mindent el tud intézni, ha korán ébred, csak az egyik előny. A kutatás szerint átlagban a korán kelők havi 1,1 millió forintot kerestek, és ez majdnem háromszázezer forinttal több volt, mint a későn kelők fizetése. Ők átlagban 750 ezer forintot vihettek haza havonta.

A legtöbbet a reggel négykor kelők tették zsebre: 1,2 millió forintot, míg azok keresték a legkevesebbet, akik délben kelnek: „mindössze” 567 ezer forintot.

Vagyis a négykor kelők kétszer annyit keresnek átlagban, mint a délben kelők.

És ez még nem minden: a korán kelők boldogabbnak tartják magukat, és ők a legelégedettebbek az életkörülményeikkel.

És ugyan mindkét csoport tagjai úgy érzik, eleget alszanak, a korán kelők szerint az egészségi állapotuk, az alvásminőségük, a társasági életük mind remek – ellentétben azzal, ahogyan a későn kelők látják saját életüket.

A józan paraszti ész azt mondja, hogy aki korán kel, több nappali órával rendelkezik, ami segít a hatékonyság növelésében, és áttételesen ez is oka lehet a nagyobb fizetéseknek. Persze az is itt van, hogy a későn kelők akár éjszaka is dolgozhatnak, szóval a fizetésekre ez nem feltétlenül magyarázat.

A korán kelés ugyanakkor mégis fontos.

Nemrég adtak ki egy könyvet, amelyben 21 dollármilliárdos szokásait elemezték, és többek között az derült ki, hogy kivétel nélkül mindannyian korán kelnek. A szerző, Rafael Badziag szerint ez a leggyakoribb közös tulajdonság a milliárdosok között. Átlagban a meginterjúvoltak reggel fél hatkor keltek, és mind úgy vélték, hogy ez a szokásuk kulcsfontosságú a sikerességük szempontjából. A korai kelés hatékonnyá és energikussá teszi őket, állították.

Úgy fest, érdemes, korábbra beállítani az ébresztőt a mobilon…

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.