Így (nem) működnek a legismertebb zsírégetők

Sokan éreznek késztetést arra, hogy még a strandszezon előtt leadjanak jónéhány feleslegesnek vélt kilót. Vannak, akik ehhez úgynevezett zsírégetőket is segítségül hívnak, azonban érdemes ezekkel körültekintően eljárni. Elmondjuk, mit lehet tudni a legismertebb zsírégetőkről.

L- karnitin

Bár számos termék ígéri az L-karnitin „zsírégető” hatását, ezt még soha nem sikerült egyetlen kutatásnak sem hitelt érdemlően bizonyítania.

Az L-karnitin tulajdonképpen egy aminosav, ami a zsírsavak transzportjában játszik fontos szerepet. Az állítólagos zsírégető hatását sokan azzal magyarázzák, hogy mivel a karnitin a zsírsav szállítórendszer alkotója, így a zsírokban lévő energia csak rajta keresztül használható fel, tehát a zsír energiává történő átalakításához szükséges.

Ugyanakkor az L-karnitinnak valóban lehet pozitív hatása:

  • egyrészt segíti a regenerálódást súlyzós edzések után, mivel mérsékli a mikrosérüléseket,
  • másrészt állóképességi sportoknál más anyagokkal (pl. koffeinnel és/vagy szénhidráttal) együtt kifejezetten javíthatja a sportteljesítményt.

Vagyis ilyen értelemben közvetve hozzájárulhat a test zsírtartalmának csökkentéséhez, de elsősorban csak a megnövekedett fizikai teljesítmény hatását javítva.

Amire érdemes figyelni, hogy 3 grammos vagy ennél nagyobb mennyiségű étrend kiegészítés esetében olyan mellékhatással lehet számolni, mint a hányinger, hányás, hasi görcsök, hasmenés, illetve akár halszagot is eredményezhet.

CLA (konjugált linolsav)

A CLA számos „zsírégetőnek” nevezett étrendkiegészítő hatóanyaga, és az ugyan igaz, hogy állatkísérletekben (😞) általában csökkentette a test zsírtartalmát, de az emberi test összetételére gyakorolt hasonló hatását nem minden eredmény igazolta.

A CLA elsősorban a tejtermékekben található, de kisebb mennyiségben a húsban, a tojásban és a növényi olajokban is előfordul, vagyis vegyes táplálkozásban természetes úton is bevisszük ezt az anyagot, átlagosan 150-200 mg-ot naponta.

Piruvát

A piruvát tulajdonképpen a pirosszőlősav savmaradéka, egy olyan, minden sejtünkben megtalálható anyag, ami a fehérjék és szénhidrátok lebontása során keletkezik, majd tovább alakulva részt vesz az energiatermelő folyamatokban.

Erről az anyagról számos pozitív tulajdonságot megfogalmaznak a reklámok, mint például, hogy növeli az edzéshez szükséges energiaszintet, aktiválja az anyagcserét, csökkenti az éhségérzetet vagy erős természetes zsírégető. A szakirodalomban viszont csak nagyon kevés, erre irányuló klinikai vizsgálatról számolnak be, amik meg vannak, azok tervezése és kivitelezése gyenge minőségű, kevés személy bevonásával végzettek, így csupán annyi mondható el róluk, hogy kapott adatok nem általánosíthatók.

Ugyanakkor, az amerikai National Institutes of Health ajánlása alapján a piroszőlősav 50%-os oldata külsőleg (és nem tabletta formájában) alkalmazva enyhíti a bőr öregedésének látható jeleit, csökkenti a ráncokat, valamint a nap okozta sötét foltokat.

A lényeg viszont az, hogy...

A fogyás egyetlen általános aranyszabálya, hogy...

Ezen belül pedig mindenkinél egyénre szabottan dőlhet el, melyik módszer a leghatékonyabb.

  • Egy elhízott személynél például a mozgás felépítése nagy körültekintést igényel és csak fokozatosan szabad beépíteni az életmódba, míg egy sportolónál a mozgásmegvonás teljesítményromláshoz vezethet.
  • És persze fontos a megfelelő étrendi stratégia megválasztása is. Versenysportolók esetében mindezt a célhoz kell igazítani, hiszen sokszor a teljesítménynövelés elérése a testsúlycsökkentéssel párhuzamosan nehezen összeegyeztethető.

A Sportorvosi Központ dietetikusa, sportdietetikusa, Angyal Viktória szerint

„Az optimális testsúlycsökkentő étrend minden esetben személyre szabott, tekintetbe veszi a célokat, az esetleges alapbetegségeket, biztonságos, tartós fogyásra törekszik és nem utolsó sorban a sportdietetikus által összeállított étrend a sportolók rövid – és hosszútávú szakmai céljait is figyelembe veszi.”

(Forrás / fotó: sportorvosikozpont.hu / Getty Images)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon