Jön a karácsony, ilyenkor mindenki egy kicsivel érzékenyebbé és nyitottabbá válik az elesettebbek, a rászorulók és a hajléktalanok iránt. Próbálunk egy kis iránymutatást adni, hogy a segíteni akarás tényleg elérje a célját.

Nem mindig az a legjobb segítség, amit mi annak gondolunk

Néha tényleg többet ér egy-egy szó, mint bármilyen tárgyi adomány. Gondolj csak bele, ezek az emberek a társadalom alsó szintjén helyezkednek el, így meglehetősen kevés megbecsülést és figyelmet kapnak embertársaiktól.

Beszéltesd, meséltesd és törekedj arra, hogy kedvesen, udvariasan és türelmesen társalogj emberünkkel, még akkor is, ha nem mindig úgy reagál, ahogy azt várnád. Lehetőleg kerüld a miérttel kezdődő mondatokat. Nem szerencsés, vádaskodó és előítéletes érzést kelthet a másikban. Ha ilyen kérdések merülnek fel benned, mint például a "Miért nem megy el dolgozni?", inkább ne is erőltesd a beszélgetést.

Ha kézzelfogható segítséget szeretnél nyújtani

Az a legbiztosabb, ha megkérdezd tőle, mire lenne leginkább szüksége. Nem nagy az esély rá, hogy munkát, lakást, anyagi biztonságot tudsz neki adni, de közvetlen segítségként adományozhatsz például:

  • pénzt: ez a te döntésed, ugyanakkor azzal is számolj, hogy nem biztos, hogy arra költi majd, amire kéri, vagy amire te szánod neki. Fontos, hogy tudd, miután odaadtad neki, az már nem a te pénzed, ezért nem is vonhatod felelősségre. Ha attól tartasz, hogy még őt is lehúzzák (hajléktalanmaffia), akkor ne ezt az opciót válaszd.
  • meleg ital / hideg víz: a folyadékpótlás mindenkinek fontos, főleg nagy hidegben vagy dögmelegben. Egy-két szervezet szokott osztani meleg teát/hideg vizet, szélsőséges időjárási viszonyok között viszont az a jó, ha minél többször jutunk ezekhez, főleg olyan ember esetében fontos ez, akinek nehéz sorsából kifolyólag korlátozottak a lehetőségei.
  • ételt / ruhát: arra gondolj, hogy romlott ételnek vagy mondjuk használhatatlan ruhának te sem örülnél, próbálj meg eszerint cselekedni.
  • könyvet: lehet nem is gondolnád, de szeretnek olvasni, kicsit túlozva, de nekik ez a szórakozás.
  • régi telefonodat (amit akár fel is tölthetsz pénzzel): attól, hogy valaki az utcán él egyedül, még nem jelenti azt, hogy nincsenek szerettei, rokonai, barátai, ismerősei, akivel ne szeretne beszélni, főleg az ünnepek környékén.
  • takarót, hálózsákot: bár megvannak a különböző praktikáik, hogy túléljék a nagy mínuszokat, de egy takaró vagy hálózsák életmentő lehet.
  • BKV- vagy vonatjegyet, esetleg bérletet: az utazás drága, márpedig nekik is van igényük arra, hogy meglátogassák családtagjaikat, rokonaikat vagy barátjaikat. Hidd el, nem jókedvűkből bliccelnek.
  • visszaváltható üvegeket: bevételi forrásuk jelentős, sőt néha egyetlen része az üvegek visszaváltásból származik, ezért is kukáznak. Ha nem a kukába dobod ki, hanem mellé teszed, még többet könnyíthetsz a helyzetünk.

Igen, és ez fontos: ha nem tudnád személyesen átadni azokat a dolgokat, amiket a rászorulóknak szánsz, akkor lehetőleg a kuka mellé tedd.

Ha úgy látod, hogy egy hajléktalan vagy rászoruló ember segítségre szorul, hívd az éjjel-nappal elérhető regionális Diszpécserszolgálatot: +36-1-338-41-86!

És ezt olvastad már?
Minden karácsonyi csúnyapulcsi elbújhat a Microsoft aknakeresős csúnyapulcsija mögött
Ajánlunk neked 3 gyönyörű panorámával megáldott szpotot túrázáshoz