Íme a férfi, aki a két kezével egymaga épít katedrálist, immár 53 éve
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Spanyolországban nem Gaudí az egyetlen, aki élete fő műveként katedrális építésébe kezdett. Justo Gallego 53 évvel ezelőtt látott neki Madrid mellett, mindenféle szaktudás nélkül egy székesegyház építésébe.

A korábbi farmer és torreádor a spanyol polgárháború borzalmainak hatására 1953-ban belépett a Trappista szerzetesrendbe, majd nem sokkal később súlyos tuberkulózist állapítottak meg nála.

Viszont, amikor a betegségre fény derült, tett egy ígéretet: ha felépül, egy örökölt telken, a Madridtól pár kilométerre fekvő Mejorada del Campo-ban templomot fog építeni. Meggyógyult.

Így aztán, 1963-ban bármiféle előzetes tapasztalat vagy szaktudás nélkül látott neki a katedrális építésének úgy, hogy minden pénzéről lemondott, sőt, a saját házát is eladta.

A gigantikus templomot azóta adományokból, építési törmelékből és más újrahasznosított anyagokból építi mind a mai napig.

A katedrálist egyébként a római Szent Péter-bazilika ihlette, de kastélyok és templomok is inspirálták.

A legszebb az egészben, hogy a templomra az idős férfi soha nem kapott építési engedélyt, de mivel mára a város látványossága lett, nem hátráltatják a munkában.

Sosem gondoltuk, hogy ilyen bámulatos, amikor a hit egy épületben manifesztálódik. Leborulunk!

(via CNN, Great Big Story)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.