Az InterRail harminc európai országban korhatár nélkül használható vasúti bérlet. Segítségével a saját ritmusodban fedezheted fel kontinensünk legfestőibb, legeldugottabb és legtávolibb pontjait olcsón és kényelmesen. Attól függően, hogy hány napod van barangolni, kiválthatsz három–tíz napos, de akár havi bérletet is, majd útra fel: Portugáliától Litvániáig vagy épp Norvégiától Törökországig tiéd a (vasúti) pálya!

Az idén negyven éve alakult InterRail-rendszer tulajdonképpen felfogható fizetett vasúti stoppolásként: fel- vagy leszállhatsz, ahol csak szeretnél, elaludhatsz a vonaton, majd felébredhetsz egy teljesen ismeretlen helyen, és élvezheted a vándorlás nyújtotta izgalmakat. A bérletet Magyarország több pontján is kiválthatod, miután kitaláltad, melyik opció lenne számodra ideális. Ahhoz pedig, hogy a lehető legtöbbet hozd ki az utazásodból, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Magyaroszágon a jegy teljes neve: InterRail Globál Bérlet. A sokoldalas tömbfüzet borítóján felsorolják azoknak a nemzetközi vasút-, magánvasút- és hajózási – igen, hajózhatsz is vele! – társaságok nevét, amelyeket ingyenesen igénybe vehetsz a bérlettel. Olvasd el figyelmesen ezt a listát, ugyanis ha helyközi, expressz vagy magánkézben lévő, a listán nem szereplő társaságok járatain utazol, az InterRail csupán kedvezményt biztosít a menetjegyre, de nem fedezi azt!

Emellett, ha klasszikusan és a lehető legburzsoább módon szeretnél utazni, akkor ezzel a jeggyel kedvezményesen foglalhatsz hálókocsit is és te lehetsz Hercules Poirot az Orient Expresszen (remélhetőleg gyilkosság nélkül). Meglepő módon ez sokszor nem a legdrágább megoldás: egy potom 15 eurós kiegészítő jeggyel már sok járaton szerezhetsz zuhanyzós hálófülkét, ami lényegesen olcsóbb is lehet, mintha az adott városban vennél ki hotelszobát.

Így sakkozz a jegyvétellel!

Kétféle InterRail bérlet közül választhatsz: folyamatos vagy rugalmas. A folyamatos bérlet lehet 15 napos, 22 napos vagy egy hónapos, és érvényessége alatt korlátlanul használható. A rugalmas bérlettel csak bizonyos számú napon (öt vagy tíz) utazhatsz az érvényesség teljes ideje alatt. A rugalmas bérlettel az érvényessége alatt akkor utazol, amikor szeretnél, és a vonatozást megszakíthatod párnapos kihagyással is. Ha azonban csak egy országot szeretnél alaposan beutazni, akkor a Globál bérlet helyett válaszd ki az InterRail egyországos bérletei közül a neked megfelelőt!

A bérleted viszont nem érvényes Magyarországon belül (már ha Magyarország a lakóhely szerinti országod), így jegyet kell váltanod, amíg átérsz a határon, amire kedvezményt kapsz az InterRail bérlet felmutatásával. Ugyanez vonatkozik a hazautadra is, tehát ha ésszerűbbnek látod például Bolognában elkezdeni az utazgatást, akkor odáig olcsóbban elmehetsz egy fapados repülőjárattal. Figyelj arra is, hogy bizonyos vonatokon kötelező helyjegyet váltani: ezt érdemes már az utazás kezdete előtt egy hónappal megtenni, mert így lényegesen olcsóbb, másrészt biztos, hogy lesz ülőhelyed: sok ország felkapottabb járatain (például a francia TGV-n) a jegyek hamar elkelnek.

Utazz éjszaka és nyerj plusznapokat!

Ha olyan éjszakai járattal utazol, amely este hét óra után indul és másnap hajnali négy után érkezik meg a célállomásra megszakítás vagy átszállás nélkül, akkor a bérletedben csak a másnapi dátumot kell feltüntetned, így spóroltál egy napot. Ugyanez vonatkozik az éjszakai hajózásra: ha a kompod este hét után fut ki és hajnali négy után ér partot, a fantasztikus élmény mellett még anyagilag is jól jártál.

Jegyárak másodosztályra felnőtt/ifjúsági kategóriában

5 napos, 10 napon belüli felhasználással (Flexi) 267/175 €
10 napos 22 napon belüli felhasználással (Flexi)381/257 €
15 napos „folyamatos” 422/298 €
22 napos „folyamatos” 494/329 €
1 hónapos „folyamatos” 638/422 €

Festői tájak és barátságos helyiek

Ha azt hiszed, vonatozás közben csak unalmas búzamezőket és kopott megállókat fogsz látni, akkor nagyon tévedsz. A repülőzés monoton felhőtornyai helyett olyan elképesztő tájakat ismerhetsz meg, amilyeneket eddig legfeljebb egy Renoir-albumban vagy a tematikus tévécsatornákon láttál. Vadregényes erdőktől kezdve tériszonyos magasságokban kanyargó hegyvidékeken át, hatalmas tavakat átszelő függőhidakon és völgyeket összekötő vékony viaduktokon utazhatsz.

Miközben felfedezed a megannyi elhagyatott kastélyt, hegyfalba épített ismeretlen falut, északi tóvidéket, mediterrán tengerpartot vagy épp déli szőlőültetvényt, megfigyelheted, hogyan élik hétköznapjaikat a munkába igyekvő finnek, skótok, törökök és még megannyi náció, akiket megismersz vonatozós barangolásaid során.

Vezess útinaplót!

Itt ne csak egy költői kapcsos könyvre gondolj, amelybe éjszaka a zakatoló vonat himbálózó villanykörtéjének fényénél lejegyzed, mi mindent láttál aznap, hanem egy nagyon is praktikus dologra: vezesd a bérletfüzetedben a fel- és leszállások időpontját! Hasznos emlékeztető a megtett napok számáról, másrészt kötelező: a nem kitöltött vagy hibásan vezetett bérleteket visszautasíthatják, és a teljes árú menetjegyet fizettethetik ki veled.

Használd ki az előnyeit!

InterRail bérleteddel további kedvezményeket és szolgáltatásokat is igénybe vehetsz utad során. Ingyenesen letöltheted mobilodra a RailTeam menetrend-alkalmazását, ami az interrailesek bibliája. És Trustive mobilinternet hozzáférés igénylésével 20% kedvezményt kapsz wifi-hozzáféréshez több mint 300 ezer hotspoton. Emellett számos hotelben olcsóbban szállhatsz meg, helyi tömegközlekedési eszközöket, távolsági buszokat és városnéző hajókat is kedvezményesen vehetsz igénybe, valamint múzeumok belépőiből és vasúti lounge-bárok fogyasztási költségeiből is jócskán lefaraghatsz a bérlet felmutatásával.

Meghoztuk a kedved? Bővebb információért látogass el a MÁV honlapjára vagy az InterRail oldalára.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Repülőjegyek 129 forinttól – Fapados kirándulások zsebpénz áron

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon