Itt a top 10 legfurcsább futárjármű
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha az étel házhozszállítás kifejezést halljuk, legtöbbünknek a robogója hátuljára rögzített hatalmas dobozzal érkező futár jut az eszébe. Azonban szerte a világon számos olyan vállalkozás működik, melyek nem elégednek – vagy nem elégedhetnek – meg a dobozos motorok kínálta lehetőségekkel. Vagy olyan helyre kell szállítaniuk, mely nem érhető el kétkerekű járgányokkal vagy egyszerűen a forradalmi újítások iránti olthatatlan vágy fűti őket. A NetPincér körülnézett a világban és összegyűjtötte a 10 legfurcsább, legkülönlegesebb futár járművet.

1. A fullos futárautó

A brit Domino’s Pizza egy olyan futárautót készített, melynek 4 évbe telt a megépítése. Az egyszemélyes átalakított spéci Chevrolet Sparkban 80 pizzának van hely, melegen tartó sütővel szerelték fel és ugyanennyi 2 literes üdítős palack is elfér benne. A legapróbb részletekig pizza szállításra optimalizált jármű valószínűleg minden idők legkifinomultabb futárjárgánya.

2. A ló

Szintén a Domino nevéhez fűződik a modernkori lovas pizza házhozszállítás. Texas pizzájukat (fűszeres BBQ-val töltött szélű, pikáns sertéshúsos pizza) lovas cowboyok szállítják házhoz az Egyesült Királyságban.

3. A ramen szállító motor

A ramen, az ízletes forró tésztaleves szülőhazáján kívül is népszerű, de Japánban valóságos kultusz övezi. Természetesen pörög a ramen házhozszállítás biznisz is, viszont az éttermeknek fel kell kötniük a nadrágot, ha az ízletes levest épségben – értsd csöpögés- és löttyenésmentesen – szeretnék célba juttatni. A brutális forgalomban cikázó futárok ezért speciális, ramen szállításra optimalizált robogókkal járnak, ahol - a függőágyhoz hasonlóan - a robogó hátulján egy karos szerkezetre felfüggesztve utaznak a levesek, így jöhet döntés, kanyar vagy cikázás, az értékes szállítmány meg se rezdül.

4. A burrito bombázó

Ez az újítás még csak tesztfázisban van, viszont annyira brutális, hogy mindenképpen helyet kell neki adnunk 10-es listánkon. Ahogy neve is mutatja a Burrito Bomber egy olyan repülőszerkezet, mely csőbe csomagolt burritókat ejtőernyős bombaként juttat célba – vagyis a megrendelőhöz. A Darwin Aerospace által fejlesztett rendszer 3 lépésben csillapítja gyorsan és hatékonyan a mexikói konyha remekei iránti olthatatlan vágyat:

- Az appon keresztül megrendeljük a burritót. Az app elküldi geolokációnkat a rendszernek.
- A felspécizett drónnak beadják a célkoordinátákat és egy spéci csőben felrögzítik a rendelt burritót.
- A drón a helyszínre érve útjára bocsátja a csőben utazó burritót, ami ejtőernyőn pottyan a megrendelő lába elé.

A rendszer amerikai bevezetésének már csak jogi akadályai vannak.

5. A jet ski

Egy michigani étterem jet skis pizza házhozszállítást kínál megrendelőinek.
Miután rájöttek, hogy a közeli kikötőben horgonyzó hajókon számos potenciális ügyfél lakik, kibővítették szolgáltatásukat és csatarendbe állítottak egy villámgyors jet skit.

6. A hómobil

Az egyik legkülönlegesebb kajaszállító jármű kétség kívül a Mammoth Mountain Ski Resort által üzemeltetett Roving Mammoth. A californiai Mammoth Lakes-ben található síközpont csapata fejébe vette, hogy egy olyan jáművet építenek, mely a síterepen bárhová – szó szerint bárhová – eljuttatja az ízletes friss burritókat. Sikerült. A lánctalpas hótoló alapjaira épített teherautó nagyságú Roving Mammoth valóban nem ismer akadályt, ráadásul az általa szállított burritók sem egetverően drágák, 5 és fél dollárt kóstálnak darabonként.

7. A helikopter

Az alaszkai Alpine Air Alaska Robinson R44-es helikopterrel szállítja ki az ebéded, ha úgy alakulna, hogy a sarkkörön túl egy hegycsúcson támad kedved egy friss pármai sonkás pizzára.

8. A szupersportkocsi

2014-ben a McDonald’s Melbourne-ben egy Lamborghinit és egy Ferrarit állított csatasorba, hogy felpörgesse a nem túlságosan jól muzsikáló házhozszállítási üzletágat. Ahhoz, hogy egy ilyen erőgéppel érkezzen a Big Mac, minimum 25 dollár értékben kell rendelni és 4,95 dollár szállítási díjat is felszámítanak.

9. A gyalogos

Ha igazán sűrű a helyzet, sokszor gyalogosan a leggyorsabb eljutni A pontból B pontba. Ezért Kína nagyvárosaiban profi gyalogos ételfutárok működnek, akik akár a cirkuszban is felléphetnének elképesztő egyensúlyozási képességükkel.

10. A magyar drón

Néhány hete járta be a hazai sajtót a hír, hogy a NetPincér csapata itthon is drónos kiszállítással kísérletezik. Bár a pontosabb jogi szabályozás kialakulásáig még várni kell a piaci bevezetéssel, a megoldás ígéretes lehet, hiszen a drónos házhozszállítással akár felére is csökkenthető az átlagos kiszállítási idő. A minihamburger magasröptű kiszállítását célzó sikeres kísérletről videó is készült.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.