1980. december 8-án, éppen 37 éve a Beatles egykori frontemberét a nyílt utcán lőtte le Mark David Chapman. Pár órával korábban még készült róluk egy fotó.

1980. december 8-án Lennonnak sűrű napja volt. Délután Annie Leibovitz, a neves fotós látogatott el hozzá, hogy lefényképezze a Rolling Stone magazin címlapjára. Eredetileg csak Lennont akarta, de az énekes-dalszerző ragaszkodott hozzá, hogy Yoko Ono is a képen legyen.

Aztán interjút adott egy rádióműsornak, majd késő délután, 5 óra 40 perckor elindultak a Record Plant Studioba, hogy a Walking on Thin Ice című dala utómunkálatain dolgozzanak. A New York-i Dakota épület előtt kiosztott pár autogramot az ott gyülekező rajongóknak.

Így néz ki ma a Dakota bejárata

Köztük volt egy Mark David Chapman nevű biztonsági őr is, aki Lennon Double Fantasy című lemez egy példányát nyújtotta át az énekesnek. Lennon aláírta, majd megkérdezte Chapmant: - Ez minden, amit szeretnél? A férfi bólintott, Lennon pedig ment tovább a dolgára. A fotót Paul Goresh, egy szintén ott várakozó rajongó készítette.

Az utolsó fotó: Lennon és gyilkosa

Chapman Hawaii-on élt és két hónappal korábban, októberben már elutazott New Yorkba, hogy megölje Lennont, de akkor meggondolta magát.

Lennon este tizenegy előtt ért vissza a lakásához, Chapman a bejárat árkádjai alatt várt rá, majd amikor az énekes elment mellette ötször a hátába lőtt. A súlyosan vérző énekes betámolygott az épületbe, ahol a recepciós próbálta elállítani a vérzését. Chapmant egy portás fegyverezte le, nem tanúsított ellenállást, leült az egyik lépcsőre és csendben várta a rendőröket. Két közelben tartózkodó nyomozó két perc alatt a helyszínen termett, letartóztatták Chapmant, akinél megtalálták a Zabhegyező egy példányát is.

John Lennont a Roosevelt kórházba vitték, de már nem tudták megmenteni. A halál beálltát 11.15-kor állapították meg. A sebész és más kórházi dolgozók állítása szerint is a kórház hangszóróiból az énekes halálával egy időben a Beatles All my loving című dala szólalt meg.

John Lennon negyvenéves volt.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon