Kávét és Cirkuszt a népnek! Egyévesek lettek a város legegyedibb kávémutatványosai
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Cafeum et Circenses – így hangzik a korrekt 2015-ös átirata a római mondásnak mióta volt szerencsém a Cirkuszban kávézni. Na nem a Fővárosi nagyban, hanem a Dob utcai helybenpörkölősben. De ez még csak a kezdet: a Cirkuszos srácok nem csak a kávéhoz értenek, hanem rengeteg más kulináris huncutsághoz is. Függönyt fel, jön a mutatvány!

Kezdjük az elején: Mi is az a Cirkusz? 

Szigoruan a GPS-koordináták alapján a Cirkusz a Dob-Kazinczy sarkán helyezkedik el, a vigalmi negyed telibelőtt szívében. Egy tágas és eklektikus arculatú helyről van szó, ahol Zekk mondásai és egymással absztrakt harmóniában beszélgető falfestések laza, urbán természetességgel ölelik körbe a puha kanapékon oldódó csapatokat.  Valójában pedig a Cirkusz nem más, mint egy kávéház és bár: kávéház, mert nagy belmagasságú, félig üvegfalas helyisége a régi kávéházak nagyságát idézi, továbbá konyhájából minden napszaknak megfelelően tudunk ételt választani. És bár, mert az alkoholos italok kínálata önmagában is erős, a naturális boroktól az egyedi receptúrájú Cirkusz-koktélokig széles a választék.   És ezzel nagyon keveset mondtunk.

Eklektikus harmónia

A Cirkusz 2014-ben nyitotta meg a kapuit a bulinegyed hipocentrumában, ahonnan a pesti esték szeizmikus mozgásai indulnak. Nehéz ezen a környéken igazán egyedit létrehozni: van itt überminőségi hamburgerező, Hrabal-stílusú kocsmasarok, élőzenés lokál, facsart üdítős lébár, karaokés-kékrövides hangoskodás – mindez pedig kétméterenként. A Cirkusznak viszont sikerült, mivel a környék és a vendéglátás sokszínűségét megtartva egyetlen madzagra fűzte fel saját koncepcióját: a minőségre.

Méghozzá mindenben, amivel szolgálnak. A hely legnagyobb kuriózuma a kávé, de nem csak úgy, egy befáradt kotyogósban vagy Mari néni Pluto kávéfőzőjén lenyomva a Bravo kávét, de még csak nem is simán baromi jó kávét.

Aranymetszés a kávé világában

A Cirkuszban a kávékészítés összes folyamatát féltő gonddal és professzionális törődéssel felügyelik, de olyan szinten, hogy helyben is pörkölik a kávét. Úgy, ahogy mondjuk: a bárpult mellett egy hatalmas, Has Garanti aranyszínű pörkölőgép végzi helyben a munkát, gondos teszteléssel persze, így ennél frissebben készített kávéhoz nehéz is lenne hozzájutni.

A hazai színtéren szintén egyedülálló La Marzocco Strada gépen kerekedik végül olyan kávé, hogy George Clooney a fél mosolyát odaadná érte. A kávé minőségéről nem csak az elkészítése gondoskodik: a Cirkuszban El Salvador díjnyertes kávéját, a Cup of Excellence-szel jutalmazott Nombre de Dios farm csodáját kortyolhatjuk, vagy épp egy nem-sötét-nem-világos-nem-túl-gyümölcsös-de-nem-is-olaszkeserű, tökéletesre balanszírozott brazil Samambaia arabicát is kérhetünk.

De nem is feltétlenül kell tudnunk mindezt ahhoz, hogy a szívünkig üssön a felszolgált kávé. Nekem személyes cirkuszi kedvencem a ház cortadója; nagyobb, mint egy eszpresszó macchiato, markánsabb ízvilágú, mint egy cappuccino, az az aranymetszés, ami kiváló kávéból elkészítve nehezen túlszárnyalható és garantáltan feldobja élményben meg energiában is az ember napját. Kortyolj bele te is a tekinteteddel!

Éljenek Benedek szentté avatott tojásai!

A kávékról még tudnék ódákat zengeni, de mire lekortyoltam az istenek ajándéka cortadómat, már érkezik is a reggeli: a csodálatos Eggs Benedict. Már a látvány felér egy festménnyel: a tökélyre komponált rukkola, buggyantott tojással, aranyló hollandi mártással, kolozsvári szalonnával és pirított English muffinnal az alján esztétikailag is felemelő, nemhogy ízben.

Tojásos reggelik közül számomra nem lehet túlszárnyalni egy jól elkészített Eggs Benedictet (ami nehéz vállalkozás, mert mindennek frissnek és pontosnak kell lennie, de a Cirkusznak sikerült, a lecsorgó tojássárgájának a gondolatától még így visszagondolva is beindul a nyáltermelésem). A menü igazából felér egy brunch-csal, mini ebédnek is tökéletesen fogyasztható, nemcsak reggelente, hanem egész nap.

De van a Cirkuszban számtalan reggeli és ugyanennyi főfogás (most változtattak az étlapon, úgyhogy érdemes csekkolni az új finomságokat) – mint a fent díszelgő, egyedi mangalica-szürkemarhás hamburger ajvárral, vagy az alant látható barbecue oldalas, a desszertekről nem is beszélve.

Az orvos is ezt írná fel, hogy édesebb legyen a napunk: egy pohárka Somlói galuska

A reggelik és az ebédek bemutatása után most lépjen a porondra a Cirkusz másik hatalmas erőssége: az alkoholos italok sora. A hely olyan borlistával büszkélkedhet, amire minden jóérzésű borimádó elismerően füttyentene: igazából a Cirkusz ugyanazt a magas minőséget képviseli a bor-szortimentben, mint a kávéfelhozatalban. De az egzotikus tájak ízei helyett borban magyar fajtákkal jeleskedik: erdélyi kadarka, mádi furmint, egri leányka, hárslevelű  palackok sorakoznak a pultnál a magyar borokban nagyon jóra vágyók számára.

A Cirkusznak nagy előnye ez, hogy a high life-reggelizést, a specialty kávézást, a laktató ebédelést simán áthurkolhatjuk egy délutáni borozásba, majd egy esti bekarmolásba is. Ezt az állítást húzza alá a szintén deluxe magyar pálinkafelhozatal; az a fajta, amit büszkén mutatunk hungarikumként a külföldi ismerősöknek, és amitől nem fáj a fejünk másnap (ezt komoly fogyasztói tapasztalatok is alátámasztják). Plusz a koktél- és sörimádók sem maradnak szomjasak: csapról kérhetünk Staroprament, Hoegaardent, meggyes Krieket vagy a porondmesterek saját sörét is, hozzá változatos sörkorcsolyákkal (pástétom, terrine, sonka, kolbász és kézműves sajttálak).

Szóval lecsekkoltuk a Cirkuszt, és azt kell mondjuk, jelesre teljesít a vigalmi negyed vendéglátóipari egységeinek darálójában. Mind az excellence-érmes kávéfelhozatal, az ételek frissessége, egyedisége és sokszínűsége, a borok, sörök és pálinkák magas nívója összerakja azt, ami miatt a Cirkuszba éjjel és nappal is  érdemes betérni – de csak óvatosan, mert a végén egész nap ott maradsz.

Fotók: Tóth István

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.