Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A jövő ismeretlen, kicsit félelmetes is, a leendő szakmádat pedig talán még ki sem találták. Szegeden viszont többek közt chatbottal segítenek neked eligazodni a felvételi útvesztőjében.

Szédületes sebességgel alakítja át a világunkat a digitalizáció, a folyamatok pedig a tanulást is érintik. Bár a higgadtabb szakértők nem tartanak attól, hogy a gépek tömegesen elveszik majd a munkahelyeket - ahogy az ipari forradalom után sem tették -, azt azért ők is elismerik, hogy változásokra kell felkészülnünk.

Egy mai gyereknek felnőtt korára könnyen lehet olyan szakmája, ami ma még nem is létezik, éppen ezért hangoztatják egyre többen, hogy nem adatokat, tényeket kell tanulni, hanem olyasmiket, amit a gépek nem tudnak: kreativitást, zenét, művészeteket. Ezt mondja Jack Ma, az Alibaba alapítója, de hasonlóan gondolkodik minden idők egyik legnépszerűbb TED-előadója, az egész életében oktatással foglalkozó Ken Robinson is.

Általánosságban pedig úgy tartják, a jövő legfontosabb skillje a „komplex problémák megoldása csoportban, lehetőleg felhő alapon”.

Ebben a környezetben nagyon is nagy szükség van az oktatásra, egy jó egyetem, amelyik lépést tart a korral, túlzás nélkül megváltoztathatja a diákjai egész életét.

A Szegedi Tudományegyetem pedig pontosan ilyen, többek között már beélesítette a chatbotot, ami segít neked a felvételizéskor.

Eleve nehéz eligazodni az egyetemi karok és szakok dzsunglében, így az SZTE mindig is igyekezett fogyasztható formában tálalni ezeket az infókat, mostantól pedig új szintre lépett az SZTE Felvételi oldalon lévő chatbottal.

Mivel a diákok jórészt emberek, a chatbot is kapott egy nevet: ő Berci, a Mentrollház egyik fiktív lakója, avagy egy tapasztalt egyetemista, aki chat-üzenetekben mesél a szegedi egyetemi életről, a felmerülő költségekről, és a legfontosabbról, hogy mihez lehet kezdeni egy SZTE-s diplomával.

De hogyan is működik pontosan? Bercivel lineáris beszélgetéseket folytathatsz, vagyis bár időnként visszakérdez, alapvetően végigvisz egy jól felépített tartalmi struktrán. Nem fogsz vele olyasmiről beszélgetni, hogy milyen sztárt igazolhatnak a szegedi kézisek, és sok egyéb spontán kérdés is sok lehet neki, viszont remekül orientál, és a szöveg mellett hasznos linkeket, képeket és videókat is mutat.

Ami pedig a legjobb Berciben, hogy nem beszél mellé: ha valamilyen kérdésre nem tud válaszolni, akkor továbbküldi az érdeklődőt a megfelelő helyre.

Ha meg már tudod, hová szeretnél jelentkezni, még jobb helyzetben vagy: az SZTE minden karnak külön Facebook-csoportot hoz létre, amit a hallgatók kezelnek. Ők is válaszolnak mindenre, mint Berci, de nyilván többet tudnak az adott karról, illetve a hétköznapibb, emberibb kérdésekről. Ez utóbbi felületeken összeakadhatsz a leendő évfolyamtársaiddal és segítséget kaphatsz felsőbbévesektől.

Elsőre talán meglepő, de hasznos fícsör a szülőknek létrehozott Fb-csoport is, mert nekik is megvannak a szempontjaik (lásd még: generation gap).

Egy chatbot, meg egy jól szervezett Facebook-csoport önmagában még kevés lenne, hogy elkötlezd magad egy egyetem mellett, de Szeged jóval többet is tud ennél. Már önmagában árulkodó, hogy magyar mediterrán városnak tartják, és ahogy Magyarósi Csaba fogalmaz, „őrült jó, hogy egy nem metropolisz méretű magyar városban is megvan a nyüzsgés”.

De maradjunk csak az egyetemnél, mert két dolgot feltétlenül meg kell még említenünk: a 45 éves JATE klubot, ahol a koncertek, kiállítások, színpadi produkciók mellett többek között legendás bölcsész-jogász viták is zajlottak, és ma is az ország egyik legismertebb egyetemi klubja.

És muszáj említenünk a START tehetséggondozó programot, amely a középiskolások egyetemi beilleszkedését, és későbbi szakmai fejlődését szolgálja. A program célja Szegedre vonzani a tehetséges középiskolásokat, és támogatni az egyetemi tanulmányaikat. A programról, illetve más lehetőségekről itt olvashatsz bővebben, az mindenesetre nyilvánvaló, hogy

Szegeden törődnek a tehetségekkel, fontosnak tartják az egyetem és az egyetemi élet folyamatos fejlesztését.

Üdvözöljük tehát Bercit, a programokat és az újításokat, ugyanakkor a hagyományosabb csatornákról se feledkezzünk meg, elvégre az SZTE honlapján is rengeteg hasznosságot találsz például a nyílt napokról, a felvételi pontszámításáról, találsz pályaorientációs tesztet, és természetesen megtalálsz mindent a karokról és képzésekről.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.