Az Alfvén-hullámok és a gyorsított elektronok. Mondjuk ki ne sejtette volna ezt.

Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban arról írnak, hogy a tudósoknak bár jó pár évtizedet kellett beletenniük, de végre sikerült rájönniük, hogyan alakul ki ez a gyönyörű jelenség, az aurora borealis.

– írja a 24.hu.

Eddig is az volt az elmélet, hogy az energiacsere így történhet, de azt nem tudták, hogy az Alfvén-hullámok gyorsítják fel az elektronokat.

A pontos folyamatot is leírja a 24.hu: a Nap néha olyan eseményeket produkál, amelyek annyira erősek, hogy képesek elhúzni a Föld mágneses mezejét. Amikor ez a mágneses mező visszaugrik, Alfvén-hullámokat gerjeszt. Ahogy ezek a hullámok közelebb érnek a Földhöz, felgyorsulnak, ennek a bolygó mágneses tere az oka. Ugyanezen az úton elektronok is érkeznek a Föld felé, de lényegesen lassabban, mint a hullámok.

A hullámok ezeket az elektronokat felgyorsíthatják, nagyjából úgy, mintha az elektronok szörföznének rajtuk. Amikor a Föld atmoszférájához érnek, összeütköznek nitrogén- és oxigénmolekulákkal, és gerjesztett állapotba kerülnek. Amikor veszítenek az energiájukból, fényt bocsátanak ki, ilyenkor jön létre az északi fény.

(Fotó: Alan Dyer/VWPics/Universal Images Group via Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.